Tízezreknek nem tetszett a rendszer

2011.10.23. 12:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kossuth tér: Az állami programok közül a gyermekrajz-verseny már véget ért, az eredményhirdetést délre tűzték ki. A Szabadság futam nevű futóverseny még tart, és egészen este hatig lehet még menni sétálni az Országházba. Egy sátor alatt a forradalom irodalmából olvasnak fel színészek, és a világ- és népzenei kisszínpadon is váltják még egymást a fellépők.

  • Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szerint a magyar nép 1956-ban megmutatta a világnak, hogy a szabadság, demokrácia és emberi jogok nem elvont ideák, hanem valós értékek, amelyekért szükség esetén harcolni is kell. (MTI)

  • Az egyik legnehezebb kutatói feladatnak tartja az 1956-os eseménysor és összefüggéseinek feltárását Farkas Csaba, a Csongrád Megyei Levéltár csoportvezetője. Mindennapos tapasztalata, hogy a forradalom idején kevés irat keletkezik, ráadásul e dokumentumok egy részét vagy maguk a forradalmárok, vagy a hatalomba visszakerülő párt semmisíti meg. (delmagyar.hu)

  • Az 1956-os forradalomról emlékezett meg vasárnaponként jelentkező vendégrovatában a Kurier című osztrák napilapban a bécsi Stephansdom plébánosa, Toni Faber. "Sok minden köt össze minket a magyarokkal. A kihívás abban áll, hogy mindig azt keressük, ami összeköt, és felülemelkedjünk azon, ami elválaszt. Remélhetőleg a jelenben is sikerrel járunk ebben, 1956 szellemében" – írta. (MTI)

  • Fokozott rendőri ellenőrzés mellett tartották az '56-os megemlékezést a jobbikos vezetésű Gyöngyöspatán, ahol Vona Gábor pártelnök mondott beszédet. Farkas János, a helyi cigány közösség vezetője elmondta, hogy ők is szerettek volna megemlékezni az 56-os forradalomról, ám amikor értesültek Vona Gábor látogatásáról, úgy döntöttek, a provokáció elkerülése érdekében nem vesznek részt az ünnepségen. (MTI)

  • Műegyetem rakpart: Az LMP megemlékezésének fél kettőre meghirdetetett kezdése előtt negyed órával mindössze 18 ember várakozik a Műegyetem rakparton, az egyetem K épülete előtt. A hangszórókból zene szól. Beszédet mond majd Szél Bernadett, az LMP szóvivője és Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese.

    lmp03
    Fotó: iBarakonyi
  • "A magyarok szabadságharca, ahogy szembeszálltak a kor legerősebb hadseregével, a szovjet Vörös Hadsereggel, adja meg mind a mai napig Magyarország tekintélyét Nyugat-Európában és Észak-Amerikában" – mondta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke a főváros XI. kerületében. (MTI)

  • Műegyetem rakpart: Mostanra harminc-negyven ember gyűlt össze az LMP megemlékezésén. Az egyetem épülete előtt kibontották a transzparenseiket: "Vesszen az önkény, éljen a törvény?"; "Függetlenség, szabadság"; és hoztak két József Attila-idézetet is, a Nem én kiáltok című versből származik a "Vigyázz, vigyázz, mert megőrült a sátán..." a Levegőt!-ből a ""Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet...".

    lmp02
    Fotó: iBarakonyi
  • cikkünk a témában:

    Tíz percre újra 56 volt

    2006. október 23-án volt egy jelenet, ami soha nem felejt el senki, aki látta: egy tank elindult az Erzsébet téren, és egyenesen a rendőrsorfalig ment. A felvétel legendás lett, bejárta az egész világot. A kétezres évek legnagyobb utcai performanszát egy seregélyesi műszerész, Horváth György vitte véghez, aki azóta visszavonultan él kutyájával.

  • József Attila utca: Már gyülekeznek az emberek a Jobbik nagygyűlésére, teherautók zárt platójáról szállnak le gárdistának tűnő emberek, és ebben a percben érkezett meg kilenc nemzeti érzelmű motoros. A hangosítást a Desert Rain című számmal tesztelték. A próba némi konfliktust is okozott, a József Attila utca 10. alól egy néni kiabált ki az ablakon: "Hát ezek nem normálisak, komolyan mondom! Itt fekszik az ember betegen, és így jár az ablak! Ide figyeljen, jobbikos, hát nem lehet ezt csendesebben csinálni?" Feltűnt egy transzparens, amelyen egy pórul járt korkedvezményes nyugdíjas azt mondja: "Elhagy benneteket az Isten, Viktor".

  • "Jelképes, hogy a Fidesz éppen abban az évben nem tart október 23-i nagygyűlést, amelyben megsemmisítette a demokratikus alkotmányt és szisztematikusan felszámolta a Harmadik Köztársaság alkotmányos alapjait. A mindig nagyhangú Fidesz most, vezére távollétében nem mer az ország szemébe nézni a nemzeti ünnepen" – írta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. (mszp.hu)

  • Műegyetem rakpart: Két órakor kezdődött el az LMP megemlékezése. A konferanszié Vágó Bernadettként konferálta fel a párt szóvivőjét, Szél Bernadettet. Szél azt mondta: "Tegyük fel őszintén a kérdést, méltóak vagyunk-e '56 örökségére? Hogyan vizsgázik az elmúlt húsz esztendőnk? Képesek voltunk-e megszüntetni a kizsákmányolást?" A válaszokat is megadta, szerinte a magyar nemzetközösség rosszul vizsgázott, a magyarok többsége vesztesnek érzi magát, növekednek az egyenlőtlenségek.

    lmp04
    Fotó: iBarakonyi
  • Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke koszorút helyez el az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója alkalmából
    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke koszorút helyez el az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója alkalmából
    Fotó: Soós Lajos
  • Műegyetem rakpart: Szél után az LMP frakcióvezető-helyettese, Karácsony Gergely mondott beszédet. Azt mondta: 55 év után a magyar társadalom, a magyar politika nem tud mit kezdeni '56-tal. "'56 távolabb van, mint '89-ben gondoltuk volna. Pártjaink az elmúlt húsz évben nem tettek azért,hogy Magyarország egységes legyen" - fogalmazott. Karácsony szerint a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) a legnagyobb hazugság az elmúlt húsz év politikájában, ez egy lopakodó új diktatúra. Az LMP rendezvényén végül körülbelül negyven-ötven ember gyűlt össze, feltűnt Jávor Benedek, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre is. A rendezvény végén bejelentették, hogy átmennek a Szabadság hídon, és csatlakozni fognak az Egymillióan a sajtószabadságért rendezvényéhez.

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás egyik, hosszú éveket börtönben töltött áldozata, Tabódy István katolikus pap tiszteletére emléktáblát avattak Bicskén. A megemlékezésen egykori rabtársa, Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke mondott beszédet. (MTI)

  • "Az ÁVH szelleme tovább él!" feliratú táblát emelt a magasba egy férfi a karcagi városházán rendezett ünnepségen Kovács Sándor, a megyei közgyűlés fideszes elnökének beszéde alatt. Egyéb incidens nem történt. (MTI)

  • Fél órával a kezdés előtt jelentős a tömeg az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésén. A színpadot az Erzsébet híd pesti hídfőjénél állították fel. A hallgatóság a Ferenciek teréig ér, és sokan jönnek most is. A Kossuth Lajos utcát az Astoriáig lezárták.

    egymillio01
    Fotó: Huszti István
  • József Attila utca: "Kimentek a tankok, bejöttek a bankok" - adta ki a nagygyűlés jelszavát a Jobbik szekszárdi elnöke, aki arra kérlelte az embereket, hogy "ne vegyetek fel hitelt, mert csak azt akarják". Azóta a kárpátaljai Credo együttes ad koncertet, a tömeg lassan gyülekezik, most már akár hétszázan is lehetnek.

  • Szabad sajtó út: A csöpögő eső ellenére nő a tömeg. A szervezők mindenkinek újságíró-igazolványt adnak a helyszínen, egy leragasztott Petőfi-képpel ellátott névjegyet, amit 50 ezer példányban nyomtak.

  • A Sao Pauló-i magyar közösségekkel találkozott a hét végén a hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Szombaton zászlófelvonáson vett részt a Simon Bálint Cserkész Parkban, majd a helyi magyar vállalkozókkal elköltött ebéd után ellátogatott a Balázs Péter Idősotthonba. (MTI)

  • Szabad sajtó út: tízezres nagyságrendűre tehető a tömeg az egymilliós tüntetésen. A két házigazda Csákányi Eszter és Kulka János színészek lesznek, a szóvivő pedig Juhász Péter.

    Beszédet fog mondani Papp Réka Kinga (Hallgatói Hálózat), Jónás Marianna (szociálpedagógus), Istvánffy András (4K), Dénes Balázs (TASZ ügyvivő).

  • Szabad sajtó út: Az ATV értesülései szerint az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által szervezett tüntetést követően a Szolidaritás mozgalom több ezer mécsest tervez elhelyezni az egykori MTV-székháznál, a Szabadság téren, a 2006-os események rendőr sérültjeinek tiszteletére. A szervezők állítólag arra számítanak, hogy 2-3 ezer ember is ott lesz a tüntetők közül. Az esemény ugyanakkor spontán, előre nem jelentették be. Úgy vélekednek, hogy amíg a megmozdulás békés, addig nem oszlatható. (Hasonló hír jelent meg a Klub rádión is.)

    A tüntetés szervezői semmi ilyenről nem tudnak, de információink szerint az elmúlt hetekben komoly próbálkozások voltak az MSZP, Gyurcsány és köre, valamint a volt SZDSZ részéről is, hogy a tömeget saját szolgálatukba állítsák.

  • Egymilliós tüntetés: Juhász Péter szóvivő a tüntetés reklámdalát idézte, miszerint nem tetszik a rendszer. Azért gyűltek össze itt több ezren, hogy kifejezzék: a kormány antidemokratikus intézkedései nem tetszenek a polgároknak. Már tavasszal is több tízezer ember gyűlt össze, szerinte most annál is többen vannak.

  • A Jobbik nagygyűlését Pörzse Sándor nyitotta meg a szokásos "adjon az Isten szebb jövőt!" felkiáltással. A gyűlés elején az '56-os forradalom hősei mellett a nemrég elhunyt Herman Istvánra, a Magyar Gárda Fejér megyei kapitányára is emlékeztek. Az első felszólaló Novák Előd volt, akit Pörzse úgy mutatott be, hogy immár "magyar apa". Novák azzal kezdte, hogy Pongrátz Gergely a Jobbik alakuló ülésén rájuk hagyományozta '56 örökségét, és Pongrátzról a jobbikos Czeglédi javaslatára immár több területet neveztek el Budapesten, viszont nem kaptak állami támogatást az '56-os múzeumukra.

    Novák ezután a kormány bírálatával folytatta. Törvénytelen adatgyűjtésnek nevezte a nemzeti konzultációt, és kifogásolta, hogy a Fidesz leszavazta a szovjet emlékmű eltávolítására vonatkozó javaslatukat. De Károlyi szobrát talán végre eltávolítják, tette hozzá. A pesti srácokról még nem neveztek el teret, a gárdistákat, akik a pesti srácok örökösei, üldözik, folytatta. Novák szerint elmaradt az elszámoltatás is, Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését is szeptemberig húzták. 2006. október 23. hősének a tankos Gyuri bácsit, Horváth Györgyöt nevezte. Novák elmondta, hogy ő maga a délutáni eseményekből kimaradt, mert már délelőtt letartóztatták, de a tankos Gyuri bácsi volt a cellatársa, akit legfeljebb csak Gyurcsányra cserélt volna el. Ezután Novák arról beszélt, hogy még mindig nem lehet nyíltan beszélni arról, kik voltak III/III-as ügynökök. Martonyi János külügyminisztert, Bölcskei Gusztávot, Seregély Istvánt és Böröcz Istvánt is ügynökmúlttal gyanúsította.

  • "Akárhol járunk a világban, ha szabadságról van szó, ha kommunizmus elleni küzdelemről van szó, akkor az első mondat, amivel találkozhatunk, a kiindulópont: 1956 és Magyarország. Itt kezdődött, mi kezdtük, a mi szüleink, nagyszüleink, azok az elődeink, akikre ma emlékezünk, hiszen ők az életüket áldozták azért, hogy valaha egy szabad országban éljünk" – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Balatonberényben. (MTI)

  • Egymilliós tüntetés: El kell foglalni a nekünk járó teret, és kikényszeríteni, hogy az érdekeinket figyelembe vegyék, mondta Papp Réka Kinga (Hallgatói Hálózat). Azt mondta, az erőszakmentes tiltakozások minden formája elképzelhető.

    Beszédét azzal kezdte, hogy Gyurcsány Ferenc öt évvel ezelőtt oktatási reformot akart bevezetni, de azt az akkori ellenzék, a jelenlegi kormánypárt megakadályozta.

  • Egymilliós tüntetés: Jónás Marianna, szociálpedagógus a leszakadó, elesett rétegek védelmében emelt szót. arról beszél, hogy végső soron az egész társadalmat kell felemelni.