Tízezreknek nem tetszett a rendszer

2011.10.23. 15:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Átadták az Arany János-díjakat és a Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetségben, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvényen. Arany János-díjat vehetett át Kiss Benedek költő, Vári Fábián László költő és Jánosi Zoltán irodalomtörténész, Gérecz Attila-díjban részesült Kele Fodor Ákos költő. (MTI)

    Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára átadja Kele Fodor Ákosnak a Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában
    Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára átadja Kele Fodor Ákosnak a Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában
    Fotó: Soós Lajos
  • Egymilliós tüntetés: A Szilvási Gipsy folk zenél. Azt éneklik, hogy most kéne abbahagyni. A dal eredeti változata Kovács Kati nevéhez fűződik.

  • Egymilliós tüntetés: Ötvenhat azt jelenti, hogy hiszünk a köztársaságban, az Orbán-rendszer nem hisz a köztársaságban, hanem önkényuralkodik, megfosztja az embereket a létbiztonságtól és a gazdag keveseket támogatja, mondta Istvánffy András, 4K!. (A tömegben felzúgott az Orbán, takarodj!)

  • Az utv.hu közlekedési képinformációs portál Szabad sajtó utcai kamerája a nem az élő képet mutatja, hanem egy korábbi – feltehetően késő esti – felvételt tettek közzé. Ugyanez történt idén március 15-én, a sajtószabadságért szervezett demonstráció alatt. Akkor az üzemeltetők közölték: a kamerák pusztán műszaki hiba okán nem voltak elérhetők, semmiféle "titkos konspiráció" nem állt a háttérben.

  • Egymilliós tüntetés: Dénes Balázs (TASZ) olyan rendszert szeretne, ahol a szabadság és a demokrácia nemcsak a polgároknak, hanem a hatalomnak is az eszménye. Nem szabad hallgatni, mert ha tovább hallgatunk, akkor máris győztek a demokrácia ellenfelei. Aki demokrata, nem fél kivenni a részét a munkából, ami érzései szerint csak most kezdődik. Ha nem tetszik a rendszer, akkor meg kell fogalmazni és meg kell üzenni a hatalomnak, hogy milyen rendszert szeretnénk. Éljen a szabadság, éljen a demokrácia, és éljenek a demokraták, mondta.

  • József Attila utca: Vona Gábor szerint a Jobbik programja készen áll az ország megmentésére, mert az mentheti meg az országot, aki akarja. A program főbb pontjai Vona felsorolásában: többkulcsos adórendszer, az államadósság újratárgyalása, a multik kiszorítása, az euroatlanti és izraeli érdekeket kiszolgáló külpolitika felváltása. Új választójogi rendszert akarnak, ahol a szavazati jogot elemi iskolai végzettséghez kötnék, a haza védelme érdekében kivonnák Afganisztából és Irakból a csapatokat, és bevezetnék az önkéntes honvédelmi szolgálatot. Aki erre jelenkezik, az elsőséget élvezne a felvételkor a közigazgatásba. "Felszámoljuk a megélhetési gyerekgyártást" - mondta Vona. Közölte azt is: csendőrséget állítanának fel, és újra bevezetnék a halálbüntetést.

  • A Magyar Szolidaritás egy ezerfős csoportja tényleg levált az időközben véget ért egymilliós tüntetésről és a Duna-parton elindult a Szabadság tér felé. Céljuk az, hogy mécsest gyújtsanak a 2006-os tévéostrom rendőr sérültjeinek tiszteletére.

    A Magyar Szolidaritás idén ősszel alakult, alapítói között van Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

  • József Attila utca: "Új időszámítás kezdődött: vér, sikolyok, lódobogás lepte el a pesti utcát" - emlékezett beszéde elején Vona Gábor 2006-ra, amit "modernkori történelmünk mélypontjának" nevezett. Szerinte azonban a "romok közül" tettrekész magyarok jöttek elő, ez volt az ébredése a nemzeti oldalnak, ami egyszer majd győzni fog, ahogy Gyöngyöspatán is. Vona szerint nem lesz egyszerű, de be fogják fejezni '56 szabadságharcát, mert az még nem ért véget, hiába próbálták visszagyömöszölni a palackba a szabadság szellemét 1990-ben az úgynevezett rendszerváltók, Antall, Horn Gyula és Orbán, mondta. Vona szerint 2010. csalódás volt, nemcsak azért, mert nem a Jobbik nyert, hanem mert a Fidesz becsapta a választóit, ahogy az az Orbánra vonatkozó Wikileaks-táviratból is kiderült. Ez volt Vona szerint Orbán őszöde, csak "míg az egyik reggel, éjjel és este hazudik, a másik egész nap". Orbán és Gyurcsány Vona szerint valójában egymást tartják életben, a múlt emberei. "Gyurcsánynak a börtönben, Orbánnak a szoborparkban van a helye" – fogalmazott. Bár Orbán azt mondta a választások után, hogy új napra ébredtünk, Vona szerint ugyanabban az országban, ugyanabban a hazugságban élünk.

  • József Attila utca: A Fidesz megkoronázta a hazug rendszerváltást, még mindig idegenek irányítják az országot, folytatta beszédét Vona Gábor. Ezt szerinte bizonyítja az is, hogy míg '56-ban Kádár Moszkvába ment a tankokért, 2011-ben Orbán Brüsszelbe ment a "bankokért". Vona arról beszélt, hogy a Fidesz ígéreteivel szemben a legnagyobb megszorítócsomagot vezeti be. Orbán már csak Chuck Norrist nem tudja megszorítani, viccelt. Vona felidézte azt is, hogy a terrorelhárítási központunk meg Brad Pitten ütött rajta. Szerinte amúgy van abban valami szimbolikus, hogy Brad Pitt Magyarországot választja egy zombifilm helyszínének. A kormány elmehetne zombinak a filmbe, mondta. A helyzet ennél azonban rosszabb, mert a kormány nem zomnbiként, hanem tudatosan teszi, amit tesz, igazzá lett a 2010-es választási jelszavuk, a "csak a Fidesz", folytatta a Jobbik szónoka. A kormány valójában a gazdagok kormánya, és a szociális érzéketlenség rendszerét építik, ebből a szempontból érthető Matolcsy gazdaságpolitikája is, mondta. A Jobbik nem nyugodhat ebbe bele, ezért meg kell találniuk az utat a civil szervezetekhez, mert az ország kétharmada jobbikos, ismételte meg Vona szokásos jelszavát. "Az utca a miénk lesz, nem engedhetjük meg, hogy gyurcsányista hordák elfoglalják. Ott leszünk" - jelentette ki, és ezek után hirdette meg a már részletezett programját.

  • Az egymilliós tüntetésről leszakadt Magyar Szolidaritás egy nagyobb csoportja a Szabadság tér felé tart.

    Nemsokára elindul a Jobbik ifjúsági tagozatának menete a József nádor térről a Bródy Sándor utcához.

  • József Attila utca: A program ismertése után Vona helyzetelemzéssel zárta beszédét. Eszerint a Fidesz elindult a bukása felé, a szocialisták baktérium módjára osztódással szaporodnak, az LMP pedig még nem döntötte el, hogy fiú-e vagy lány, a Jobbik viszont nyert Gyöngyöspatán, Püspökladányban pedig 33 százalékos eredménnyel "döngölte földbe" a szocialistákat. "Nem szabad csüggendünk, vagy mi, vagy senki. Bízzatok magatokban, és bízzatok bennem is" - zárta beszédét Vona. A beszéd alatt 1000-1200 fősre dagadt tömeg fele ezután távozott, a többiek a koncertet hallgatják. A terv szerint az ifjúsági tagozat majd átvonul a Rádió épületéhez.

  • Mécs Imre, egykori 56-os elítélt az SZDSZ október 23-i megemlékezésén a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál mondott beszédet és megkoszorúzta Nagy Imre sírját. A politikus a mártírok segítségét kérte a demokrácia megvédéséhez, mivel szerinte "most is zsarnokság leselkedik, és ez ellen fel kell lépni". Mécs szerint ugyanakkor az SZDSZ-nek is fel kell tennie a kérdést, mit hibáztak el, amikor koalícióban vezették az országot, és miért nem kergették el a rossz vezetőket. (MTI)

  • Szabadság tér: Most érkezett meg az egymilliós tüntetésről körülbelül 200 ember, a Magyar Szolidaritás szimpatizánsai, akik mécsest gyújtanak a 2006-os tévéostrom rendőr áldozatainak tiszteletére.

  • "Szabad magyar rádiót!" - skandálta négyszáz jobbikos a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületénél. Megkoszorúzták az emléktáblát, elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt, majd elindultak a Szabadság tér felé, ahol Gaudi-Nagy Tamás elszámoltatást követel majd, de ezt már nem közvetítjük.

  • „Az emberek 1956-ban nem csak a diktatúra, hanem a hazugság és félelem ellen is lázadtak egy olyan becsületbeli ügyben, amelyért semmilyen áldozat nem volt nagy" - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára vasárnap Szolnokon, a forradalomra emlékező városi rendezvényen.

    „Ötvenöt éve annak, hogy a csend falai leomlottak, és mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a becsület él és tenni kész, és ereje erősebb, mint a félelemből épült falak" - fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint 56-ban megtanulhattuk azt is, mit jelent hazában, nemzetben gondolkodni az internacionalizmussal szemben. (MTI)

  • A Jobbik ifjúsági tagozatának fáklyás felvonulása elérte a Bródy Sándor utcát. A párt rendezvénye a tervek szerint itt koszorúzással véget is ér.

  • Török Zsolt MSZP-szóvivő és Sass Szabolcs, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke krétával rajzolta fel "Orbán Viktor hűlt helyét" az Astoriánál, a Fidesz korábbi nagygyűléseinek helyszínén. A politikusok szerint a miniszterelnöknek október 23-án illene Magyarországon lennie, ehelyett azonban a brüsszeli EU-csúcsra utazott, holott korábban ő maga fogalmazott úgy: Brüsszel nem Moszkva. "Akkor viszont nem illik füttyentésekre odaszaladni" - tették hozzá az MSZP-sek. Török szerint a közjogi méltóságok azért nem jelentek meg semmilyen nyilvános eseményen, mert lelkiismeret-furdalásuk van, amiért a szabadság ünnepén "nem éppen a szabadságot, hanem a szabadság korlátozását sikerült megteremteniük". A Societas elnöke szerint Orbán azért nincs Magyarországon, mert "nem tudna mit mondani az őt éltető tömegnek, ha egyáltalán ma még élteti őt ugyanazon tömeg". (MTI)

  • "Mindazt, ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást, a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg" - mondta Orbán Viktor az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint "október 23. egyfajta hálaadás, és az 56-os hősiességet évente egyszer minden magyarnak érdemes közösen megünnepelnie", ide sorolva saját magát is. Szerinte "a nemzeti ünnep miatt Magyarország számára szerencsétlen volt a mostani EU-csúcstalálkozó időzítése". Úgy vélte ugyanakkor, hazánk még nincs abban a helyzetben hogy meghatározza az európai politika menetrendjét és naptárát, ezért kénytelen volt alkalmazkodni az időponthoz, és együtt kell élnie azzal az - "egyébként nem helyes és remélhetően többet meg nem ismétlődő" - helyzettel, hogy a miniszterelnök a nemzeti ünnepen nem tartózkodik Magyarországon. Orbán szerint a magyar polgárok megértették, hogy fontos döntés ma leginkább Brüsszelben születhet, és az ország felelős vezetőinek ott kell lenniük, ahol az ilyen döntéseket befolyásolni lehet. (MTI)

  • "Bár nem fegyverrel, de ma is egyfajta szabadságharcot folytatunk. A pénzvilág képviselői adósságba verték az országot, és ez ellen ugyanúgy fel kell lépnünk, mint a hagyományos értékeket, normákat és közösségeket gyengítő eszmék ellen" - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az 56-os forradalom emléknapján, vasárnap a Pest megyei Erdőkertesen. (MTI)

  • Az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésén egy héber nyelvű, holokaszttagadó feliratot tartalmazó tábla miatt vettek őrizetbe egy embert, aki szóváltásba keveredett egy ötödik kerületi önkormányzati képviselővel. A rendőrök igazoltatták a férfit, majd elő is állították. Úgy tudjuk, jelenleg is a Gyorskocsi utcában hallgatják ki. Információink szerint a héber feliratú táblát N. György újságíró tartotta, aki tavaly a Bombahir internetes újság munkatársaként Budaházi Györggyel készített hosszabb börtöninterjút.

  • Görögország megmentése és az európai bankok feltőkésítése volt a központi kérdése a hétvégi európai uniós csúcstalálkozónak a tanácskozást a Magyar Televíziónak összefoglaló magyar miniszterelnök közlése szerint. Orbán Viktor Brüsszelben, vasárnap adott nyilatkozatában kifejtette: október 23-án a magyar miniszterelnöknek Budapesten volna a helye, hogy fejet hajtson az ,56-os forradalmárok emléke előtt, "akiknek nagyon sokkal tartozunk". A kormányfői munkának azonban az is jellegzetessége - fogalmazott -, hogy mindig ott kell lenni, ahol Magyarország számára a legfontosabb események történnek, és azokat képesek vagyunk befolyásolni. Ez a hely vasárnap Brüsszel volt - mondta a köztelevízió Híradójában bemutatott interjúban Orbán Viktor.