Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Megint nem adott élő képet az UTV a tüntetésről

2011.10.23. 16:31 Módosítva: 2011-10-23 20:19:22
Ahogy a március 15-i, Egymillióan a magyar sajtószabadságért első nagy tüntetésén, úgy a vasárnapi tüntetésről sem adtak élő képet az UTV kamerái. Skultéti Péter, a szolgáltatást működtető cég vezetője az Indexnek azt mondta: senki nem támogatja őket, így pénzhiány miatt nem működnek a kameráik épp a Szabad sajtó úton. A kamerákat ugyanakkor megjavították volna, ha a közszolgálati tévé igényt tart az október 23-i képeikre.

Az UTV Közlekedési képinformációs portál kamerái érdekes módon már megint meghibásodhattak, ugyanis – akárcsak március 15-én – most sem lehetett élőképeket látni az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetéséről. A kamerák a Szabad sajtó utcai események közvetítése helyett egy ismeretlen dátumú, éjszakai képsort adtak délután. A többi kereszteződésről ugyanakkor élőképeket lehetett látni.

A kamerák azért nem működnek, mert sehonnan nem kapunk támogatást, nem tudjuk megjavítani a berendezéseket – mondta az Indexnek Skultéti Péter az UTV-t üzemeltető Mobilkép Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a kamerák javítása drága, daruk is kellenek hozzájuk, és erre nincs pénzük.

Kérdésünkre, hogy a többi kamerájuk akkor miért működik, Skultéti azt felelte: az csak a véletlen műve, hogy pont a belvárosban, a Szabad sajtó úton romlottak el a kamerák. "Nekünk is érdekünk lenne, hogy minél többen nézzenek minket. A 2006-os tüntetések idején például 40 ezres látogatószámunk volt" – mondta az ügyvezető.

Skultéti elmondása szerint négy éve próbálják meggyőzni a döntéshozókat a fővárosban, hogy ők közsszolgálati feladatot látnak el, de máig nem sikerült ehhez támogatást szerezniük. Legutóbb felajánlották a közszolgálati televíziót működtető alapnak, hogy kameráikat megjavítják, és október 23-án használhatják az UTV élőképeit, de erre nem tartottak igényt, mondta Skultéti Péter.

A márciusi tüntetés után azt állították a közlekedési képinformációs portál honlapján, hogy semmiféle titkos konspiráció nem állt annak a hátterében, hogy az UTV kamerái nem mutatták a tüntetés képeit, hanem egyszerűen csak technikai problémáik voltak.

Mint írták, "egyesek politikai megrendelésre, a kormánytól való félelmünkre gyanakodtak, mások úgy vélték, hogy nem ébredtünk fel és még nem kapcsoltuk be a rendszert." Közleményük szerint viszont csak műszaki hiba történt a rendszerükben.

"Az UTV rendszere az interneten és internettel kapcsolatban fellelhető legkorszerűbb technológiákat és protokolokat használja. Hazánkban a ’90-es évek elején megjelenő internet azonban nem az élő képközvetítésekre lett kialakítva és manapság sem igazán a legalkalmasabb erre. Meghibásodás esetén azonban ezek az internetes technikai csökevények azonnal megmutatkoznak pl. abban, hogy a rendszer az utolsó hibátlan képsorozatot ismételgeti a javításig, cseréig" - áll a honlapjukon.

Az utv.hu-ra felrakott elnézést kérő levél szerint a szélsőséges időjárási viszonyok és az eszközök élettartama miatt mennek tönkre kamerák, de ezek cseréjét egyenként nem tudják elvégezni anyagi okokra hivatkozva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!