Schmitt Pál: Ezer fronton kell harcolnunk

2011.10.23. 20:13
A köztársasági elnök szerint Magyarországnak ma fegyverek nélkül ugyan, mégis ezer fronton kell megvédenie polgárai érdekét.

Schmitt Pál az 56-os forradalom alkalmából elmondott, a Magyar Televízióban vasárnap este elhangzott ünnepi beszédében azt hangoztatta: az országnak ma harcolnia kell az adóssággal, a nemzetközi válság pénzügyi hullámaival, és meg kell állítania milliók elszegényedését. Schmitt szerint régen "világrengető dolgokra voltunk képesek, és halálos sebet adtunk egy embertelen világhatalomnak, ezért az nem lehet, hogy ne küzdjünk meg a mai gondjainkkal".

Az 55 évvel korábbi forradalomra utalva azt mondta, akkor egy nemzet vissza akarta kapni a saját életét, amit a hagyományai, a közösségei, a céljai jelentettek a számára. Schmitt Pál szerint akik akkor az utcára vonultak, mind érezték, hogy Magyarország nem a helyes úton jár, a tüntetők ezért mondták azt: elég volt, eddig és ne tovább!

Schmitt Pál szerint a kommunista hatalom 1956-ban félt, mert látta, hogy az emberek az igazságért jönnek, és a magyar valóságot akarják: erős, nemzeti kormányzást, tisztán magyar érdeket, és ebben szemernyi nézetkülönbség sem volt köztük. A köztársasági elnök felvetette azt is: mit ér nekünk, mai magyaroknak a szabadság, fel tudjuk-e fogni az értékét, meg tudunk-e rendülni azon, hogy mit adott érte az a generáció? Schmitt Pál szerint "56 mércéjéhez odaállva mindent el kell vetnünk, ami méltatlan az értünk is vállalt áldozathoz".

Az államfő utalt a 2006. október 23-án történtekre is: "Láttuk, hogyan lehet lábbal tiporni 1956 szellemét, és méltatlan módon kellett megéreznünk, milyen nagy dolog a szabadság."

A köztársasági elnök beszédében megemlékezett Liszt Ferenc 200. születésnapjáról is. Felidézte, hogy amikor a művész egy díszkardot kapott ajándékba, a nyugati sajtó azon értetlenkedett, minek egy zenésznek kard? Liszt Ferenc azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kard a magyarok számára a nemesség, a hősiesség és a ragaszkodás jelképe. Schmitt Pál ezt a képet tovább gondolva kijelentette: "Ma nem karddal kell megvédeni a hazát, ma a hűség is éppen elegendő, ha nem adjuk el és nem adjuk fel a magyarok jövőjét."