Orbán-fesztivállal indul a nyolcnapos parlamenti hét

2011.10.24. 15:06

Napirend előtti Orbán Viktor-beszéddel indul a nyolc ülésnapos parlamenti rekordhét. Rögtön az elején olyan csemegékkel, mint az Orbánhoz azonnali kérést intéző Pörzse Sándor. Nem beszélve az új, gyurcsányista frakcióról, amely megalakultnak tekinti magát, bár erre senki sem bólintott rá. Lesz itt adótörvény, költségvetés, még a teremszolgák is sarkalatos törvényt reggeliznek. De mindenekelőtt nézzük meg, hogyan teljesít a miniszterelnök!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vigyázó szemeinket Görögországra kellene vetni - kezdte válaszát Cséfalvay Zoltán, vagyis Matolcsy szereplése éppen csak egy cameo  volt. Cséfalvay persze rutinból hozza a választ: ha Szekeres nem szeretné, hogy Magyarország is a görögök sorsára jusson, ne menjen szembe a kormány gazdaságpolitikájával.

    Az államtiktár szerint azt kell elérni, hogy az uniós támogatások legalább 50 százaléka a termelő szektorba kerüljön. "Mi a nemzetállamok erejében bízunk, ennek egyik eleme azt adóverseny" - mondta Cséfalvay. A legnagyobb kockáztot az jelenti, hogy a válságot lassan, kompromisszumokkal telve oldja, meg, miközben olyan gyorsmegoldásokra lenne szükség, mint például az országvédelmi terv.

    16
  • A kormány lemondott az adóbevételek egy részéről, beruházások maradtak el vagy álltak le, miért teszi ezt a kormány? - kérdezi az MSZP-s Szekeres Imre, aki szerint a kormány egyértelműen egyre kevesebb kapcsolatot akar Európával, miközben megszerzi a magyas keresetűek támogatását. A magasabb jövedelműek adókedvezménye és a nyugdíjak államosítása semmilyen előnnyel nem járt, mondta Szekeres. Az MSZP több Európát javasol és csatlakozást az eurózónához.

    15
    Fotó: Huszti István
  • "Éveken keresztül csak törlesztünk és nincs miből fejleszteni. Aztán majd megkérdezik tőlünk, mit építettetek a négy év alatt? Romokat takarítottunk, romokat" - vázol meglepően lehangoló képet a fideszes Bagdy Gábor a budapesti perspektívákról egy fővárosi gazdasági helyzetről szóló ÁSZ-jelentés alapján. A kormány nevében senki sem válaszolt.

    14
  • "Sajnálom, hogy a forradalom másnapján a képviselő úr egy szót sem szól az áldozatokról" - kezdte válaszát Soltész Miklós államtitkár. Ezzel rögtön annyira felbosszantotta a jobbikosokat, hogy azok még magukhoz képest is szokatlanul felbőszültek. "Szégyelld magad, kérjél bocsánatot és menjél haza" - kiabálta például Pörzse Sándor.

    Aztán megnyugodtak a kedélyek, Soltész pedig elmondja, hogy a Jobbik nem is mond igazat, és sok ember fájdalmát és szenvedését saját céljaikra használják. A kommunista vezetők nyugdíjának megadóztatása semmilyen más nyugdíjasra lesz hatással, mondta Soltész.

    13
    Fotó: Huszti István

    "Ne hazaárulózzon le mindenki mást, aki nem a Jobbik frakcióban ül. Önök között is vannak forradalmárok, nálunk is vannak, sőt, még az MSZP-ben is vannak olyanok, akik megszenvedték azt az időszakot" - zárult meglepő beismeréssel az államtitkár válasza.

  • Máris vége a kellemes kulturális perceknek, a jobbikos Murányi Levente a magyargyűlölő hazaárulók nyugdíját vonná meg. Tudomása szerint egyes volt kommunista vezetők nyugdíja akár hatszázezer forint is lehet, a Fidesz viszont nem jó megoldást választ, mert nem csökkenteni, hanem megadóztatni akarják ezeket a nyugdíjakat. Ezzel szerinte kinyítják Pandóra szelencéjét, mert a jövőben így bármilyen nyugdíj megadóztatható lesz. Ráadásul annyira maradnak ki a körből, hogy a Fidesz javaslata a "komolytalanság szintjére jut". Szerinte jobb lett volna, ha egy az egyben átveszik a Jobbik korábbi javaslatát a témában, és a párt nem is haragudott volna a "plágium huncutsága" miatt.

    12
  • Végre, nem válságról, hitelekről, összeomlásról és egyéb borzalmakról folyik a szó. A fideszes Kupper András a Liszt Ferenc-bicentenáriumról beszél. "Voltak meglepetések is! Ki gondolta volna, hogy a téma még egy bevásárlóközpont kampányába is kerül" - mondta Kupper az ünnephez kapcsolódó programok felsorolása után. A Liszt-emlékünnepségek szerinte izgalmas kulturális pezsgést hoztak.

  • Parlamenti breaking: a kormány nevében hosszú idő után ismét Matolcsy György miniszter válaszol, nem az általában őt helyettesítő Cséfalvay Zoltán. A miniszter szerint az LMP-nek korai még temetnie az Orbán-gazdaságpolitikát, pont akkor, amikor jöttek az első sikerek. Ezek közül a legfontosabb szerinte, hogy sikerül csökkenteni a kezelhetetlen hiáyt, igaz, kemény intézkedésekkel, mint a bankadó vagy a "magánnyugdíj-reform" - és szerinte jönnek is még kemény lépések. Magyarországon megtörtént a gazdaságpolitika elvi fordulata a miniszter szerint, de a válság miatt ez veszélybe került.

  • Az elmúlt húsz év kész gazdasági katasztrófa volt - kezdte felszólalását az LMP-s Scheiring Gábor. Bár ez hivatalosan már nem Orbán felszólalására való reakció, valójában ugyanott folytatódik a napirend előtti vita. Scheiring szerint a Fidesz az utóbbi húsz év legbrutálisabb megszorítására készül, és semmi mást nem csinál, csak folytatja az eddigi gyakorlatot. Aztán elmondta saját alternatíváját.

    Az LMP háromkulcsos adórendszert javasol. "Aki többet keres, az tegyen bele a közösbe többet, ez ilyen egyszerű" - mondta a képviselő. Megszüntetnék a pazarló adókedzvezményeket, 4 százalékkal csökkentenék a járulékokat és 140 milliárd forintos zöldalapot hoznának létre, a bankadó összegét pedig a devizahitelesek megsegítésére fordítanák. Ez szerinte a zöld fordulat, vagyis az  orbáni megszorítások alternatívája. Költségvetésük érdekében pedig népszavazást kezdenek.

    10
    Fotó: Huszti István
Vissza az összes bejegyzéshez