Napirend előtti Orbán Viktor-beszéddel indul a nyolc ülésnapos parlamenti rekordhét. Rögtön az elején olyan csemegékkel, mint az Orbánhoz azonnali kérést intéző Pörzse Sándor. Nem beszélve az új, gyurcsányista frakcióról, amely megalakultnak tekinti magát, bár erre senki sem bólintott rá. Lesz itt adótörvény, költségvetés, még a teremszolgák is sarkalatos törvényt reggeliznek. De mindenekelőtt nézzük meg, hogyan teljesít a miniszterelnök!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megalakultnak tekinti magát Gyurcsány frakciója

    Gyurcsány Ferenc Demokrata Pártjának frakcióvezetője, Molnár Csaba szerint Kövér László házelnöknek csak technikai feladatai vannak az új frakció megalakulásával, döntési joga nincs az ügyben - a házszabály szerint szimplán a bejelentéssel megalapultnak tekinthető az új frakció. Tartanak viszont attól, hogy nem kapnak ülőhelyet a mai ülésen, pedig napirend előtti felszólalásra is jelentkeztek, és Orbán felszólalására is reagálnak. Amennyiben akadályozzák a munkájukat, nemzetközi intézményekhez fordulnak, jelentette be Molnár.

  • Pörzse Sándor kérdésére feltétlenül válaszolnia kell ma a miniszterelnöknek, aki valószínűleg él az alkalommal, és a többi hozzá intézet kérdésre is válaszol majd. Ennek megfelelően ma nem zárjuk le közvetítésünket az interpellációk után, a kérdésekről is beszámolunk.

  • Mint már említettük, Orbán Viktor napirend előtt emlékezik meg "az euróválságról", amire aztán a frakciók 5, de valószínűleg inkább 7 percben reagálhatnak. A miniszterelnöki felszólalás és a válaszok után az elempés Scheiring Gábor indítja a normál napirend előtti felszólalásokat, szerinte "válságálló gazdaságpolitikára van szükség". A Fidesz vezérszónoka, Kupper András a Liszt-bicentenáriumról beszél majd, a jobbikos Murányi Levente "a hazaárulók" nyugdíjának megvonását követeli, a kereszténydemokrata Bagdy Gábor pedig "a Nemzet fővárosáról", Budapestről beszél majd. Utolsóként a szocialista Szekeres Imre kiált fel, hogy "van más út!". Elméletileg a Demokrata Párt talán megalakult frakciója is szólásra jelentkezett, ennek azonban nincs nyoma a parlament rendszerében.

  • Szombaton végül megtörtént, amit már hónapok óta tudtunk, Gyurcsány Ferenc szakított az MSZP-vel, és kilenc frakciótársával kilépett a pártból, így az MSZP frakciója 47 fősre apadt. Gyurcsányék tízen új frakciót alapítanának, amire az MDNP szolgál precedenst, elméletben tehát lehetőségük van rá, hogy az amúgy előírt féléves szünet helyett azonnal frakciót alapítsanak. A labda ez ügyben Kövér Lászlónál pattog. Elképzelhető, bár valószínűtlen, hogy már ma új frakcióval bővül a parlament.

  • A két öninterpelláció után, amit jó szokásunkhoz híven most sem fogunk közvetíteni, az elempés Szilágy László kérdésénél kapcsolódunk vissza a parlament munkájába. Szilágyi arra kiváncsi, hogy egy évvel a katasztrófa után a vörösiszap immár le van tudva? Öt két szocialista követi, Józsa István kérdés helyet felkiált: padlógázzal a szakadékba! Nemény András meg minden idők legjobb magyar rapszámát idézve kérdezi, hogy "a megszorítás vajon mi". Általában heten interpellálhatnak, így kérdéses, hogy a nyolcadik-kilencedikként jelentkező két jobbikos elmondhatja-e saját kérdését. Ha igen, Egyed Zsolt a túlbürökratizált, működésképtelen mezőgazdasági szaktanácsadás jövőjéről érdeklődhet, Staudt Gábor pedig arról, hogy az állam meddig tűri még a ferihegyi állapotokat.

  • Az interpellációk sorát a parlamenti szabályoknak megfelelően ismét a legnagyobb ellenzéki frakció, az MSZP nyitja, Ipkovich György érdeklődhet az államosított közgyűjtemények sorsáról. Másodikként a jobbikos Zagyva György Gyula kéri számon Matolcsy Györgyöt, hogy mégis mit tervez az üzemanyagárak csökkentése érdekében, ha tervez egyáltalán bármit, mert amúgy a jövedéki adó emelését tervezi. Az első kormánypárti öninterpelláció témája a határ menti egészségügyi ellátás problémája. A héten a kereszténydemokraták is öninterpellálnak, Spaller Endre teszi fel a sokakat izgató kérdést, hogy van-e védelem az online kereskedelemben.

  • Orbán-beszéddel indul a leghosszabb hét

    Addig-addig korholtuk a képviselőket a beígért rohamtörvénykezés hiánya miatt, mígnem a héten ötnapos, majd a négynapos hétvége után háromnapos üléssel matematikai paradoxonként meg nem alkották a nyolcnapos üléshetet. A munkakedvet a jövő évi költségvetési javaslat hozta meg, amihez módosítják az adótörvényeket és meg is alapozzák. Két sarkalatos törvény is napirendre kerül az ülésszak második hetében, hétfőn pedig Orbán Viktor számol be a brüsszeli fejleményekről és az országra váró nehézségekről.