Orbán és Matolcsy edzette a Fidesz-frakciót

2011.10.24. 12:56

Nem meglepő módon a nemzetközi gazdasági helyzet és a "védelmi típusú" költségvetés volt a téma a Fidesz most befejeződött frakcióülésén. Orbán körülbelül egy órát beszélt a képviselőknek az EU-csúcsról, majd áttértek a magyar büdzsére - közölte Lázár János frakcióvezető.

A jól ismert tételeket ismételték meg, például hogy a költségvetés fő célja a hiány és az államadósság csökkentése. A kormány tézise az, hogy ha 2,8 százalék alatt tudja tartani a költségvetési hiányt, dinamikusan csökkenhet az adósság. 2012-ben ettől függhet, hogy a görög útra lépünk vagy ott leszünk a 7-8 elrugaszkodó ország között - mondta Lázár, aki a büdzsé tervezetéből kiemelte a 300 milliárdos tartalékot. A frakcióvezető most már csak 200 ezer új munkahely megteremtéséről beszélt a nemrég még tartott egymillióhoz képest. Az adótörvények alapelve az lesz, hogy a munka típusú adókat kevésbé emeljék, mint a fogyasztási típusúakat. Lázár szerint több képviselő említette a frakcióülésen, hogy egyes külföldi bankok el akarják szaboltálni a devizahitelesek végtörlesztését. Orbán megígérte, hogy figyelni fognak ezekre.

Kérdésre válaszolva Lázár úgy fogalmazott, hogy "a 2,5 százalékos hiány kőbe van vésve, de a köveket Európában tologatják."