Átment a kormányon Hoffmann köznevelési törvénye

2011.10.25. 20:25
Jóváhagyta a kabinet keddi ülésén a köznevelési törvény tervezetét. Az első változat augusztusban volt a kormány előtt.

Az új köznevelési törvényről előző héten tárgyalt több szakmai testület. Csütörtökön napirendjére tűzte az Országos Köznevelési Tanács és az Országos Kisebbségi Bizottság. Az oktatási államtitkárság akkori tájékoztatása szerint a közös tanácskozáson az OKNT tagjai közül tizenegyen szavaztak a tervezet mellett, hárman ellene és ketten tartózkodtak.Az OKB tagjai közül egy tartózkodás mellett nyolcan a tervezet mellett tették le voksukat.

Más szervezetek viszont nyílt támadásba kezdetek a tövénytervezet ellen. Kedden demonstráció is lezajlott az államtitkárság épülete előtt, és az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület azt is beígérte, hogy Alkotmánybírósághoz, sőt ha ez nem elég, akkor az Európai Bírósághoz fordul a koncepció miatt. A tüntetésen résztvevő szervezetek azt hangsúlyozták, hogy a törvénytervezet kodifikációját fel kell függeszteni, és érdemi egyeztetéseket kell tartani. A tervezet véleményezésének határideje éppen kedd volt.

Hoffmann Rózsa ennek ellenére kedden azt mondta újságíróknak, hogy a szakmai oldal nagyobb részt pozitívan fogadta az elképzeléseket, ugyanakkor a szakszervezeti oldal generálisan elutasította a javaslatot és annak elhalasztását kérte. A legtöbben a törvény egy-egy részletét érintették a tanácskozáson - számolt be az államtitkár.

A javaslat a tervek szerint október végén-november elején kerül az Országgyűlés elé.

A koncepciót már augusztus végén tárgyalta a kormány, de azóta többször újra elővette. Hoffmann Rózsa államtitkár országjáró körúton is ismertette elképzeléseit, de teljes szöveg publikálása sokáig váratott magára. A tervezet végül szeptember 30-án került nyilvánosságra.

A tervezet alapelvként fogalmazta meg, hogy a hazai oktatási intézményrendszer fenntartója az állam, amely a kormányhivatalokon keresztül látja el feladatait. Az állam határozott időre szerződéssel átadhatja a fenntartást a települési önkormányzatoknak. "A köznevelés egészét erkölcsi és szellemi értékek határozzák meg, elsősorban a szeretet, a bizalom, a becsületesség, a munka, a tudás, az igazságosság, a rend, a szabadság, a méltányosság, a szolidaritás, és minden hátrányos megkülönböztetés elvetése.”

A KDNP-s államtitkár nevével fémjelzett koncepció azt is egyértelművé tette, hogy az iskolában "az elvárt normák és szabályok megsértése azonnali és határozott szankcióval jár" majd.  (A közoktatási tervezet tartalmi elemeiről itt olvashat még.)