Kikapcsolták a gázt a vilmányi iskolában

2011.10.25. 19:45

Fűteni tudnak, főzni azonban már nem a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány általános iskolájában, hétfőn a gázszolgáltató Tigáz Zrt. nemfizetés miatt kikapcsolta a gázt, mondta Sztankai Szabolcs iskolaigazgató.

Iskolások, óvodások, szociálisan rászorultak maradtak meleg étel nélkül, miután a konyhában kikapcsolták a gázt, mert az önkormányzat kifizetetlen gázszámlája csaknem 900 ezer forint.

Fűteni még tudnak az iskola és az óvoda termeiben, köszönhetően annak, hogy a nyári hónapokban az önkormányzat tulajdonában lévő területekről fákat vágtak ki.

Az igazgató azt is elmondta: bízik abban, hogy az őszi szünet alatt rendeződik a probléma, amely egyébként nem új keletű, már tavaly is tanítási szünetet kellett elrendelni az intézményben, mert akkor fűteni nem tudtak.

Az intézmény már tavaly sem tudta kifizetni a fűtésszámlákat, így egy hónapos kényszerszünet volt az iskolában. A probléma utána sem oldódott meg, csupán néhány, részlegesen felfűtött teremben tanulhattak a diákok.

2009 nyarán Bajnai Gordon akkori miniszterelnök Vilmányban nyitotta meg a tanévet, és iskolafejlesztési programot hirdetett. "A közös munka itt az iskolákban kezdődik, az iskolák fejlesztése együtt kell hogy járjon az egyenlő esélyek biztosításával, ezért újítja meg a kormány az épületeken és az eszközökön túl a közoktatás tartalmát is" - mondta.

Az ezerháromszáz lelkes falu a GfK Hungária Piackutató Intézet vásárlóerő-indexe alapján az ország egyik legszegényebbje.