Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát

2011.10.26. 14:54 Módosítva: 2011.10.26. 17:43

Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát, amelyet a politikus a Sukoró-ügyben történt meggyanúsítása ellen tett.

Gyurcsány szerdán kapta meg az elutasításról szóló határozatot, amelyet az üggyel kapcsolatos többi irathoz hasonlóan közzétesz a www.sukoroper.hu weboldalon.

Gyurcsány Ferencet október 3-án gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben. A korábbi miniszterelnök a gyanúsításközléssel szemben panaszt jelentett be, ezt utasította el a Legfőbb Ügyészség.

A volt kormányfő által közzétett ügyészségi határozat indoklása szerint a panasz nem alapos: a rendelkezésre álló adatok - különösen a befektetők és a miniszterelnök részvételével tartott 2008. májusi parlamenti egyeztetésről készült feljegyzés, az ahhoz készült előkészítő anyagok, a velük kapcsolatos e-mailek és a tanúvallomások - alapján Gyurcsány Ferenc megalapozottan gyanúsítható a terhére rótt bűncselekmény elkövetésével, ezért kihallgatása törvényes és megalapozott volt.

Az ügyészség álláspontja szerint a volt kormányfő a kaszinóberuházás ügyében azért döntött - törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve - a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek, kiiktatva a versenyeztetést, kizárva a nyilvános pályázat lehetőségét. "A földcsere kérdésében hozott, utasítás jellegű - ténylegesen és kizárólag a befektetők érdekét szolgáló - miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács egyes tagjainak - bűncselekmény megalapozott gyanúját is - megvalósító eljárását" - áll a gyanúsítás tényállásában, amelyet a kihallgatásán kérdésekre nem válaszoló volt miniszterelnök hozott nyilvánosságra korábban.

Az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték. Az ügyészség szerint a csereszerződésben a sukorói  
területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. A főügyészség szerint így olyan szerződést hagytak jóvá, amely, ha  teljesül, az államot több mint 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.