Javultak a hallgatók pozíciói

2011.10.26. 11:17
A Navracsics Tiborral való tárgyalás után jelentős előrelépésekről számolt be a HÖOK.

Közös sajtótájékoztatón számolt be Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi államtitkár illetve Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke tárgyalásuk eredményéről. "Az elmúlt másfél órában többet haladtunk előre, mint az elmúlt másfél évben" - mondta Nagy Dávid HÖOK elnök.

Navracsics Tibor azt mondta, egyetértettek abban, hogy szükség van új felsőoktatási törvényre, valamint annak céljában is, hogy az legyen versenyképes, és minél szélesebb lehetőségeket kínáljon a hallgatóknak.

Sikerült előbbre lépni a hallgatók által leginkább kifogásolt pontban, a hallgatók röghöz kötésében is. Az eredeti koncepció szerint akit az állam finanszíroz, annak vállalnia kellene, hogy bizonyos ideig Magyarországon dolgozik, és ha nem, akkor képzési költségeit vissza kell fizetnie. Ebben is sikerült találni egy rugalmasabb megoldást, Megállapodtak abban, hogy a hallgatói képviseletek nem véleményezési, hanem egyetértési jogot, azaz valódi vétójogot kapnak bizonyos döntésekben.

Navracsics beszélt arról is, hogy az úgynevezett második diákhitellel segítenék az önköltséges képzéssel tanulók finanszírozásában. Az elképzelések szerint ennek a diákhitelnek a kamata a jegybanki alapkamatnál jóval kedvezőbb lenne.

Navracsics jelezte, hogy az itt felmerült javaslatokat közvetíti a felsőoktatási törvényt kidolgozó oktatási államtitkárság felé.

A tárgyalásoktól függetlenül a HÖOK holnap megtartja nagy demonstrációját Budapesten.