Nincs gázszolgáltatás a gacsályi iskolában

2011.10.26. 15:06
Továbbra sincs fűtés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály általános iskolájában. A gázszolgáltatást tartozás miatt kapcsolták ki, a tantermeket kályhákkal melegítik.

A négy tanteremben jelenleg három, gázpalackról működő kályha és egy olajradiátor biztosítja a meleget, de ezeket naponta csak szakaszosan lehet működtetni az égéstermékek miatt - mondta el Petra András, a község független polgármestere. Az intézményben hónapokkal ezelőtt kapcsolta ki a gázt a szolgáltató hátralék miatt, a számlákat a pénzhiány miatt viszont még október végén sem tudja kiegyenlíteni az önkormányzat.

Egy ideig a település óvodájában sem volt fűtés, itt azonban sikerült kifizetnie a több mint 400 ezer forintos számlát a helyhatóságnak. Gáz az orvosi rendelőben és a polgármesteri hivatalban sincs, utóbbi helyen korábban az áramot is kikapcsolták, itt az önkormányzati vezető közlése szerint ideiglenesen sikerült visszaállítani a szolgáltatást.

A viszonylag enyhe idő miatt egyelőre nem kell rendkívüli tanítási szünetet bevezetni az iskolában, ám ha az önkormányzat nem jut valahogy pénzhez, a probléma még novemberben is fennállhat - fűzte hozzá Petra András. A község 27 millió forintra nyújtott be támogatási igényt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat támogató alaphoz, de pályázatukat még nem bírálták el.

A 930 lakosú település a Tigáznak és az E.ON-nak nagyjából hasonló összeggel, 2,8-2,9 millió forinttal tartozik, az önkormányzat összes adóssága azonban eléri a 25 millió forintot.