Tárki: Egy év alatt a felére csökkent a Fidesz-KDNP támogatóinak aránya

2011.10.26. 18:45 Módosítva: 2011.10.26. 19:03
A Tárki Társadalomkutatási Intézet októberi felmérése szerint a teljes felnőtt lakosság körében továbbra is jelentősen vezet a Fidesz-KDNP a parlamenti pártok támogatottságát tekintve, és változatlanul nagy, 50 százalékos azoknak az aránya, akik nem tudnak pártot választani vagy titkolják választásukat.

A teljes felnőtt lakosság körében továbbra is jelentősen vezet a Fidesz-KDNP, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben folyamatos olvad a támogatottságuk. Tavaly november óta a felére csökkent a kormánypártok szimpatizánsainak aránya, írja a Tárki legújabb felmérésének összegzésében.

Mint írták, az MSZP és az LMP tábora azóta - kis kilengések ellenére - lényegében stagnál, a Jobbiké viszont megduplázódott, csakúgy, mint a bizonytalanoké.

Az október 13. és 18. között elvégzett, ezer felnőtt megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 24 százalékról októberre 23 százalékra, a szocialista párté pedig 10 százalékról 11 százalékra módosult.

A pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága a szeptemberi 50 százalékról 46 százalékra csökkent, míg az MSZP-é lényegében nem változott, 21 százalékról 22 százalékra módosult, így a két párt támogatottsága közti különbség októberben tovább csökkent. A Tárki hozzátette, hogy az októberi adatfelvétel még az MSZP-frakció kettéválása és a Demokratikus Koalíció megalakulása előtt történt.

Az összegzés szerint a Jobbik szavazóinak aránya a teljes népesség körében 10 százalék volt mind szeptemberben, mind pedig októberben, a pártválasztók körében pedig 21 százalékról 20 százalékra változott. Eközben az LMP-é a teljes népességen belül 3 százalékról 5 százalékra, a pártválasztók között pedig 7 százalékról 10 százalékra nőtt.

A bizonytalanok és a nem válaszolók aránya nem változott jelentősen: szeptemberben a megkérdezettek 51 százaléka, októberben pedig 50 százaléka tartozott ide, azaz továbbra is minden második választópolgár bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását, olvasható az elemzésben.