Taxisok béníthatják meg Budapestet szerdán

2011.11.01. 17:45
Forgalomlassító demonstrációt tart szerdán kora délután Budapesten a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete, mert megszakadtak tárgyalásaik a fővárossal. A szakszervezet fix tarifát szeretne bevezettetni, az ötletet támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is.

A rendőrség által ezer autóra engedélyezett forgalomlassító demonstráció 13 órakor a kőbányai Hungexpo parkolójából indul, érinti az Erzsébet hidat és a Lánchidat, majd a Nyugati felüljárót. A tiltakozók a Váci és a Dózsa György úton át körülbelül 16 órakor érkeznek meg a Hősök terére. A demonstrálók egy csoportja menet közben elviszi a szakszervezet követeléseit és javaslatait Tarlós István főpolgármesternek.

Maximális viteldíj helyett fix tarifát szeretnének

A budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek - mondta múlt keddi sajtótájékoztatóján a taxis szakszervezet elnöke, Farkas Zsolt. A tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a TGSZF egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni.

A szakszervezet elnöke szerint minden taxisnak kényszer, hogy egy fuvarszervezővel leszerződjön, különben nincs elég munkája. A fuvarszervezők viszont nyomottan tartják az árakat, sok tarifát alkalmaznak, hiszen a taxisoktól beszedett franchise-díjból így tudnak jól megélni. Az önkormányzat - mint árhatóság - csak a maximális viteldíjat szabályozza.

A fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak törvény által biztosított joga van, "a politika viszont ezt áremelésnek fogja fel, és nem támogatja" - tette hozzá. Farkas elmondása szerint a június óta folyó tárgyalásokon az önkormányzatot a főpolgármester megbízásából Komáromi Endre - egy taxis társaság ügyvezetője - képviselte, aki az utolsó, október 4-i ülésen fél óra múltán elhagyta a helyszínt.

Az origo információi szerint a szakszervezet 600 forintos alapdíjat, 280 forintos kilométer-díjat és 100 Ft/perc várakozási díjat javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak. Jelenleg ennek a fele, legfeljebb 300 forint az alapdíj, a kilométerdíj pedig nappal maximum 240 forint, éjszaka 336 forint lehet.

A fix tarifa bevezetését támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is, azt javasolják, hogy a bevezetés után évenként kötelező legyen felülvizsgálni azt. A kamara ugyanakkor azt is javasolta, hogy szigorítsák a pályára jutás feltételeit a szakmai ismeretek, a gépjármű műszaki paraméterei és a pénzügyi teljesítőképesség tekintetében.

Szükségesnek tartják továbbá a taxi szolgáltatás integrálását a közösségi közlekedésbe, valamint a szolgáltatók szigorú ellenőrzését, "taxi rendőrség" felállítását. Az iparkamara szerint egységesíteni kellene a fővárosi taxik arculatát, fel kellene számolni a "kontárok" tevékenységét és szabályozni szükséges a fuvarszerző iroda tevékenységét.