Nem jutnak pénzhez a hajléktalangondozók

2011.11.04. 15:14 Módosítva: 2011.11.04. 20:39

Érvényes szerződés hiányában idén már aligha lesz pénz a hajléktalanok utcai ellátásához, krízisautók, lábadozók és a diszpécser szolgálatok működtetéséhez, közölte a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága (Tízek Tanácsa) és a Hajszolt Egyesület – Hajléktalan Ellátó Intézmények Országos Szövetsége.

A Mi lesz a hajléktalanokkal ezen a télen? címmel tartott sajtótájékoztatón Lőrincz Norbert (Hajléktalanokért Közalapítvány), Aknai Zoltán (Tízek Társasága), Sütő Csaba és Kardos Ádám (Hajszolt Egyesület) beszélt a nem túl népes hallgatóságnak.

A két szervezet korábban levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, melyben aggodalmuknak adtak hangot a hajléktalan embereket érintő döntések miatt.

A kormány még 2010-ben döntött a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás Közalapítvány megszüntetéséről, melyeket korábban azért hozott létre, hogy pályázhassanak a hajléktalanok ellátásához szükséges forrásokra. Bár a szervezetek megmaradtak és a kormány felülbírálta mindkét döntését, a két közalapítvány a pályázatok kiírásához szükséges szerződéseket a Nemzetierőforrás-minisztériummal még mindig nem írta alá.

Így a két szervezet nem tud pályázni olyan alapvető forrásokra, amelyek az utcai ellátáshoz, krízisautók, lábadozók és az ezeket koordináló diszpécser szolgálatok működtetéséhez szükségesek, mondta Aknai Zoltán és Sütő Csaba. Még ha ezeket a szerződéseket meg is kötik  ezekben a napokban, a szervezetek akkor is csak január végére jutnának a szükséges pénzekhez.

A szervezők nem tudják, hogy 2012. január 1-től melyik szervezetek milyen forrásból, hány fővel fogják az utcai szociális munkát végezni, ugyanis a kormány most szervezi át az ellátást, így egyelőre nagy a káosz.

A meglévő problémáknál is nagyobbnak tartja Aknai, hogy gyakorlatilag nincsen kommunikáció a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek és a humánminisztérium között.

Megkapják a normatívát

Minden hajléktalan-ellátó szervezet megkapta a működéséhez szükséges állami normatívát, a téli ellátáshoz szükséges összeget a Hajléktalanokért és az Összefogás Közalapítvány is meg fogja kapni – közölte Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi).

A tárca tájékoztatása szerint a kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy még a téli hideg előtt a hajléktalanok a számukra létesített ellátóhelyeken érezhető javulást tapasztalhassanak. Hangsúlyozták: a kormány célja, hogy a hajléktalanok a jövőben megfelelő és hatékony ellátást kapjanak, hogy életmódjuk miatt ne kényszerüljenek az utcára.