DK: Gyurcsányt pártelnökké választották

2011.11.06. 16:01 Módosítva: 2011.11.06. 17:55
A Demokrata Párt tagjai döntöttek a szervezet átnevezéséről és alapszabályának megváltoztatásáról, valamint arról is, hogy a jövőben a Demokratikus Koalíció nevet viselő párt elnöke Gyurcsány Ferenc legyen.

Ezt a volt miniszterelnök jelentette be vasárnap sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy alelnökké választották Bauer Tamás közgazdászt, korábbi SZDSZ-es politikust, Debreczeni József közírót, aki tavaly az MDF képviselőjelöltje volt, Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert és Niedermüller Péter etnográfust.

D MTZ20111106030
Fotó: Máthé Zoltán

Az elnökség tagja rajtuk kívül Avarkeszi Dezső egykori igazságügyi államtitkár, Baracskai József országgyűlési képviselő, Bács Márton, a XI. kerület korábbi alpolgármestere, P. Szűcs Julianna, a Mozgó Világ főszerkesztője, Szabó Zoltán volt MSZP-s parlamenti képviselő és Vadai Ágnes, aki a parlament nemzetbiztonsági bizottságát vezette a szocialista frakcióból való távozásáig.

A Demokratikus Koalíció tiszteletbeli elnöke Vitányi Iván, az etikai bizottság vezetője Kósáné Kovács Magda, a pártigazgató Varju László lett, mindhárman korábbi szocialista politikusok. Gáti Mátyásra bízták a DK ifjúsági szervezetének létrehozását, Wirsching Viktóriára a kommunikációs igazgatói feladatokat.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Demokratikus Koalíció – amelyet progresszív, nyugatos, polgári balközép erőként jellemzett – az ország legdemokratikusabb pártja lesz, vezetőit a kongresszuson a tagok összessége választhatja meg, az elnök jogköre pedig csak annyiban nagyobb a tizenkét tagú elnökségben résztvevőknél, hogy összehívja és vezeti az üléseket.

Szegények, mint a templom egere

Kifejtette, hogy a DK vezetői között szociáldemokraták, szabadelvűek és konzervatívok mellett olyanok is vannak, akik eddig "megátalkodott pártonkívüli értelmiséginek tartották magukat", de megértették, hogy feladatuk van a köztársaság védelmében és újraépítésében.

D MTZ20111106027
Fotó: Máthé Zoltán

Szólt arról, hogy mivel a Demokratikus Koalíció "szegény, mint a templom egere", a szervezetet egyelőre Varju László lakására jegyezték be. Hangsúlyozta azonban, hogy a pártépítéshez "nem székház vagy fénymásológépek" szükségesek, hanem elsősorban az a vágy, hogy Orbán Viktor "önkényuralmi rendszere" megállítható.

A jövőbeni gazdálkodásukat firtató kérdésre válaszolva példaként hozta: ha a sajtótájékoztatójuknak helyet adó kávézónak kell fizetni ezért tízezer forintot, a jelenlévő pártvezetők ki fogják fizetni. Hozzátette, hogy a jövő héten országjárásra indulnak a saját pénzükön, a rendezvényeiken jelenlévőket pedig arra kérik majd, hogy járuljanak hozzá a költségekhez.

Az újságírókat ugyanakkor arról biztosította, az átlátható pártpénzügyek érdekében arról is tájékoztatást adnak, "ha vesznek három Technokol Rapidot".

Az új pártba eddig több mint 3800-an kérték felvételüket, a kérelmek elbírálásáról az elnökség dönt – mondta Gyurcsány Ferenc, kiemelve, hogy vasárnap a pártalakítás első szakasza lezárult, most az építkezés következik. Elmondta: várakozásuk szerint a jövő év végére a választókerületek 90 százalékában a Demokratikus Koalíciónak lesz szervezete, 2014-ben pedig akár egyedül, akár másokkal, képviselőjelölteket állít.

Ha függetlenek is lesznek, dolgoznak

Molnár Csaba alelnök a párt felépítéséről szólva azt emelte ki, hogy nincsenek közvetítő testületek, a legfontosabb döntéseket a kongresszus hozhatja meg az összes párttag részvételével, akkor is, "ha majd tízezren lesznek". Kérdésre válaszolva elmondta: bár meggyőződésük, hogy az MSZP-ből távozó tíz képviselő jogszerűen alakított frakciót, akkor is dolgozni fognak és közös álláspontjukat ismertetik az Országgyűlésben, ha a házvezetés döntése miatt fél évig függetlenek lesznek. Ebben az esetben is részt vesznek a vitákban, felszólalnak napirend után és írásbeli kérdéseket intéznek a kormánytagokhoz.

D MTZ20111106023
Fotó: Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc a jövő évi költségvetés tervezetét értékelve arról beszélt, hogy az tönkreteszi az országot és részben olyan adóbevételekre építkezik, amelyeket hatáskörének szűkítése előtt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondott volna ki. Véleménye szerint a büdzsé javíthatatlan: antiszociális és nem képes gazdasági növekedést eredményezni.

Gyurcsány Ferenc október 22-én jelentette be, hogy távoznak az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven új pártot alakítanak. Elmondta, hogy pártjukat formailag a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, néhány héten belül annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Ezt úgy indokolta, hogy az új pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben.

Az egyesülési törvény szerint ha egy pártnak olyan adata változik, amely érinti a bírósági nyilvántartást, azt 60 napon belül be kell jelenteni a bíróságnak. A változást - ha nincs szükség hiánypótlásra - a bíróságnak a kérelem beérkezésétől számított 60 napon belül kell bejegyeznie, az új adatok a végzés jogerőre emelkedése után kerülnek be a nyilvántartásba, vagyis a Demokrata Párt esetében ekkortól lesz hivatalos a Demokratikus Koalíció elnevezés.