Már csak Putnokon veszélyes a levegő

2011.11.07. 10:03
Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten, Miskolcon visszavonták a riasztási fokozatot.

Az országban már csak a Borsod megyei Putnokon veszélyes a szálló por miatt a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint, de négy dunántúli és öt északkeleti településen még egészségtelen szintet mutatnak a műszerek.

Az OKI honlapján található hétfő reggeli értékelés szerint a levegő minősége veszélyesnek számít Putnokon - a legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen a települést piros színnel jelölték -, itt a szálló por (PM10) koncentrációja a köbméterenkénti 100 mikrogramm felett van.

A térképen narancssárga jelöléssel, vagyis egészségtelennek számító értékkel szerepel Salgótarján, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen, a Dunántúlon pedig Várpalota, Székesfehérvár, Pécs és Sopron. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten, tekintettel a vasárnapi, kismértékben romló mérési eredményekre és a kedd estére várható kedvezőtlen meteorológiai helyzetre. Javul Miskolcon a levegő minősége, ezért hétfőn megszüntették a városban a szmogriadó riasztási fokozatát. Kitisztult Nyíregyháza levegője is, ezért hétfőn megszüntették a szmogriadót.

Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A kék szín az elfogadható minőséget jelöli, ilyenkor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb 50 mikrogrammnál. A zöld szín azt mutatja, hogy a levegő minősége kifogásolt, ez köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti értéket jelent. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" szintet, míg a legmagasabb, a negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.