Piszkálnak még egy kicsit az alkotmányon

2011.11.07. 10:05

A házszabálytól eltérve még hétfőn bevezethetik a hitelkamatplafont, és még módosítanak egy utolsót a már két hónapig sem hatályos alkotmányon. A héten kezdik tárgyalni a Munka törvénykönyvét is.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az öninterpelláció után a legkisebb ellenzéki párt, az LMP következik, Scheiring Gábor és Vágó Gábor az 1557 milliárd forint értékű nyugdíjpénztári vagyon sorsa iránt érdeklődik majd. A két elempést két szocialista követi, Tóth Csaba azt kérdezi, hogy "szimulált szimulátor", hogy miért, az reményeink szerint felszólalásából majd kiderül. Párttársa, Pál Béla pedig az iránt érdeklődik, hogy vajon a Fidesz tiltakozott-e Matolcsy nemzetgazdasági miniszternél a növekvő benzinár miatt. Hetedikként és nyolcadikként két jobbikos jelentkezett, hagyományosan csak hét interpellációra kerül sor, így biztosan csak Egyed Zsolt próbálhatja meg harmadjára feltenni a kérdését a mezőgazdasági szaktanácsadás túlbürökratizált működéséről. Ha jut rá idő, Farkas Gergely arról kérdezheti a nemzetierőforrás-minisztert, hogy miért nem tett semmit a gyógyszerfüggőség visszaszorításáért.

  • Az első interpelláció joga szokás szerint a legnagyobb ellenzéki pártot illeti meg, ami még a gyurcsányista tízek kilépése után is az MSZP. Így a sort ma az első év legaktívabb interpellálója, az azóta kicsit háttérbe szorul Gúr Nándor nyithatja meg, aki szerint a kormány meg akarja nyomorítani a dolgozókat, de vajon miért? Másodikként a jobbikos Z. Kárpát Dániel kérdezi, hogy otthonteremtés vagy kilátástalanság. A kormánypárti öninterpelláció témája az ittas vezetés a fideszes Borbély Lénárd előadásában.

  • Napirend előtt első felszólalóként a jobbikos Farkas Gergely követeli majd a köznevelési törvény visszavonását, majd Rogán Antal fényezi saját javaslatát a hitelkamatplafonról, mondván így a bankok "tisztességes játszmára" kényszerülnek. Ezután az elempés Vágó Gábor kéri számon a kiszámítható gazdaságpolitikát a kormányon, végül a szocialista Kiss Péter szólal fel "Európába, de mindahányan" címen, ki tudja miért. Utolsóként a kereszténydemokrata Hoffman Pál emlékezik az 1956. október 4-én Tökölön történtekre.

  • Lendületbe jött a parlament

    Lendületbe hozta az országgyűlést a világtörténelem első nyolcnapos munkahete, két nap pihenő után hétfő-kedd-szerdán háromnapos üléssel folytatják a munkát. A lendület akkora, hogy ha a Jobbik is úgy akarja, és támogatja a házszabálytól való eltérést, akkor már hétfőn meg is vitathatják és be is vezethetik a hitelkamatok korlátozását. A héten kezdik az új munka törvénykönyve tárgyalását is.