Fb-tagsága miatt lemondatnák Meggyest

2011.11.08. 12:51 Módosítva: 2011.11.08. 23:58

Az LMP felszólítja Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselőt, hogy mondjon le mandátumáról, mivel összeférhetetlenné vált, hiszen törvénysértő módon önkormányzati tulajdonú cégben vállalt felügyelőbizottsági tagságot. Szilágyi Péter ellenzéki képviselő közleményében azt írja: az LMP a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul az ügyben.

Szilágyi Péter emlékeztet rá: a képviselők jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatban, vagyis képviselő önkormányzati tulajdonú cégben nem lehet felügyelő bizottsági tag. Ehhez képest Meggyes Tamás 2011. május 2. óta lát el ilyen tisztséget a száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben.

Meggyes Tamás
Meggyes Tamás
Fotó: Bödör Adrián

Mivel Meggyes immár második mandátumát tölti a parlamentben, ezért kizárt, hogy ne ismerje a saját jogállását szabályozó törvény összeférhetetlenségre vonatkozó passzusait. Amennyiben mégsem rendelkezik ezzel a tudással, akkor ezért alkalmatlan képviselői mandátumára; ha pedig tudatosan szegte meg a törvényt, akkor pedig azért, mert "amit tett, az betegesen cinikus" – véli Szilágyi Péter.

Az LMP az összeférhetetlenség megállapítása érdekében a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul, valamint felszólítja Meggyes Tamást, hogy országgyűlési mandátumáról azonnal mondjon le, és az összeférhetetlenségi ok keletkezése óta kapott több mint négymillió forint jogtalanul felvett képviselői juttatását fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére.

Meggyes kedden este bejelentette, hogy lemond az fb-tagságról. "Sajnálom, hogy nem tudtam arról, hogy az önkormányzati cégben vállalt felügyelő bizottsági tagság összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, most, hogy erről a számomra kissé meglepő tényről tudomást szereztem, a mai napon lemondtam ezen felügyelő bizottsági tagságokról" - tájékoztatt a Kemma.hu-t Meggyes Tamás.