Elítélték Pesty Lászlót Bajnai rágalmazásáért

2011.11.09. 13:23
Pesty László
Pesty László
Fotó: Máthé Zoltán

Bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében, és egy év próbára bocsátotta első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság Pesty Lászlót, mert megállapítása szerint a filmes, újságíró valótlanul állította Bajnai Gordon volt miniszterelnökről, hogy tönkrement libatenyésztők haláláért felelős.

A tárgyaláson Bajnai magánvádlóként azt mondta: soha nem hozott olyan döntéseket, amelyek a beszállítók ellehetetlenüléséhez vezettek, a politikai motivációjú rágalmak alaptalanok, azok célja a választási kampányhoz kapcsolódó "karaktergyilkosság" volt.

Pesty László a tárgyaláson tagadta bűnösségét, szerinte ő újságíróként a szakmai szabályok szerint járt el. A döntés ellen fellebbezett, így az nem jogerős. A rágalmazási per másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

D MTZ20111109008

Pesty a sérelmezett nyilatkozatot a 2010-es parlamenti választások előtt megjelent filmjéről adott interjújában tette. Bajnai Gordon titkársága az ítélet után közleményt adott ki, melyben emlékeztettek arra: az eset kapcsán jogerősen sajtópereket nyert korábban mind a volt kormányfő, mind a korábban általa vezetett vállalat, a Wallis Zrt.