Betiltják a dizájnerdrogokat

2011.11.10. 17:22
A dizájnerdrogok elterjedésével a hagyományos kábítószerek visszaszorulóban vannak. A tinédzserek egyre többen drogoznak, a kormány ezért a prevenciót erősíti, és a dizájnerdrogok szabályozására bevezeti az úgynevezett c-listát. A jövőben ezeknek a jelenleg még legális, új szereknek is tilos lesz a fogyasztása.

A középiskolás korosztályban másfélszeresére nőtt 2006 óta azoknak a száma, akik kipróbáltak valamilyen illegális szert, vagy legális gyógyszereket szednek, és arra ráisznak, esetleg szipuznak – hangzott el az éves jelentést készítő Nemzeti Drog Fókuszcsoport csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány szermentes társadalomról álmodozik

A kormányzat továbbra is a szermentes társadalom elkötelezett híve. Téglásy Kristóf, Nemzetierőforrás-minisztérium ifjúsági főosztályvezetője szerint a cél az iskolák, az utcák és a szórakozóhelyek megtisztítása a drogoktól, mivel a fiatalok egyre fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Emiatt a jövőben még inkább a prevencióra fogják helyezni a hangsúlyt.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy azokat a személyeket sem hagyják cserben, akik már "beleestek a kábítószerek csapdájába". Megelőzés- és felépülésközpontú elképzeléseik ellenére az ártalomcsökkentésről sem mondanak le.

Veszélyben a fiatalság

A Drog Fókuszpont kimutatásai szerint a 9-11. évfolyamos középiskolások megkérdezéséből az derült ki, hogy körükben leginkább a marihuána és az amfetamin-származékok kipróbálási arány nőtt.

Előbbi 17,3-ról 23,7-ra, utóbbi pedig 5,7-ről 8,7 százalékra emelkedett. Az extasyt vagy más MDMA-tartalmú drogot kipróbálók és a gyógyszerrel visszaélők száma valamelyest csökkent. Összességében azonban 20-ról 30 százalékra nőtt a valamilyen szert kipróbálók száma.

A szervezet eredetileg az illegális szerhasználat vizsgálatára jött létre, mára azonban foglalkoznak a gyógyszervisszaélésekkel, és a szipuzáshoz vagy egyéb módon használt inhalánsokkal is. A fiatalok alkoholfogyasztási és a dohányzási szokásainak kutatása viszont már az Országos Gyermekegészségügyi Intézet feladata. Azokat hatóságilag külön kezelik, így az értékek összehasonlítása is nehezebb.

A Fókuszpont mérései szerint a középiskolás korúak körében kevéssé elterjedt dizájnerdrogok – olyan drogok, amelyek a tiltólistán szereplőkhöz hasonló hatásúak, de a hatóanyag molekulájának apró módosítása miatt mégsem minősülnek illegálisnak – meghonosodása miatt visszaszorulóban vannak az illegális szerek.

A dizájnerdrogok leváltják a heroint?

A tűcserére járók között mára szinte ugyanannyian vannak azok, akik nem heroinnal, hanem valamilyen amfetamin-származékkal, dizájnerdrogokkal lövik magukat. A heroinfogyasztás visszaesése új jelenség.

2010-ben 17 illegális szer okozta halálesetre derült fény, ebben már az időközben illegálissá váló mefedron is benne van. 2009-ben 31 ember halálát okozta közvetlenül valamilyen illegális szer túladagolása. Rengeteg régi tűcserés kliens tért át tavaly a heroinról a mefedronra.

A dizájnerdrogok elterjedését több tényező segíti. Olcsók és könnyen hozzáférhetőek, valamint nem lehet őket a hagyományos tesztekkel kimutatni. Újdonságuk miatt nem ismerik hatásaikat, ezért kevéssé tartják őket kockázatosnak a fogyasztók. Pedig hatásuk kevesebb ideig tart, ami miatt többször kell használni őket, így az emberi szervezetet is jobban megterhelik.

A legcsábítóbb okok között szerepel, hogy ha a kémiai vizsgálat alapján kiderül, hogy az anyag nem illegális, a fogyasztó még a kapitányságon visszakapja a szert. Ez azonban a jövőben megváltozik. A tervek szerint bevezetik az úgynevezett c-listát. Ide törzsképlet szerint kerülnek fel anyagok, a mefedronhoz hasonló, rendszerint orrba szippantott MDMA-mutációk és a szintetikus kannabinoidok is egyaránt.

Kutatási engedélyhez kötik a katiféléket

A listán szereplő szerekkel való kereskedés, a forgalmazásuk és a birtoklásuk a törvény elfogadása után kutatási engedélyhez lesz kötve. Megfelelő papír hiányában közigazgatási bírságot lehet majd kiszabni. Erre Téglásy szerint azért van szükség, mert egyedül 2010-ben 42 új szer jelent meg a hazai piacon. A kati néven közismertté vált mefedronnál Téglásy állítása szerint azt tapasztalták, hogy illegálissá való nyilvánítása után jelentősen csökkent a visszaélések száma.

Az ilyen termékeket árusító boltok engedélyét felfüggesztheti a jegyző, de ezt maximum egy évig teheti meg. A laborvizsgálat után pedig ilyenkor is vissza kell adni az anyagot a boltnak.

A tendenciákra reagálva a Drog Fókuszpont az internetes kereskedést is figyelte egy kéthetes időszakban. Az általuk követett 19 oldal közül ez alatt az idő alatt is megszűnt néhány, de újonnan megjelenő honlapokat is észleltek.

A szakma kiszorítása

A Bajnai-kormány idején, 2009-ben elfogadott, majd 2010-ben visszadobott stratégia helyett jövőre várható új dokumentum. Jelenleg a Nefmi osztályai közti egyeztetés zajlik, de heteken belül a kormány elé kerülhet az anyag. A drogmentes társadalomban való reménykedés azonban továbbra is érezhető: a kormányzat és a Fidesz szerint is ez a helyes irány – mondta Téglásy.

A drogosokkal foglalkozó szakmai szervezetek ugyanakkor már a legelső elképzelések kiszivárgásakor tiltakoztak. Ahogy Téglásy Kristóf kiemelte, a minisztérium fontosnak tartja, hogy azok véleménye is érezhető legyen, akiknek bármilyen véleményük van a témáról, vagy érdekük, hogy bekapcsolódjanak a vitába.

Hangsúlyozta, hogy egyeztettek a családokat képviselő szervezetekkel, az egyházakkal, a pedagógusokkal és a rendvédelmi szervekkel. Az ő véleményük dominánssá válása azonban a szakmai csoportokat halkítja el, akik emiatt befolyásukat vesztik a témában.