Oszkó: Olyat cáfol az ÁSZ, amit nem mondtam

2011.11.10. 11:23 Módosítva: 2011.11.10. 12:10

Borzasztó alacsony minőségű politikai eszköznek tartom, hogy az Állami Számvevőszék olyan szavakat ad a számba, amiket nem mondtam, majd ezeket megcáfolja - mondta az Indexnek Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdai közleményére reagálva.

A számvevőszék szerdán Oszkó Péternek a Fejér megyei bíróságon tett tanúvallomására reagált. A közlemény a sajtóban megjelent hírek alapján azt állítja, hogy a volt pénzügyminiszter szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ről készült 2008-as számvevőszéki jelentés nem fektet kellő hangsúlyt a Sukoró-Pilis/Albertirsa elnevezésű ingatlancserére és a jelentés nem alapozza meg kellő mértékben a csereügylet semmisségét. Az ÁSZ szerint "Oszkó Péter állításával ellentétben az Állami Számvevőszék részletesen foglalkozott a sukorói és pilisi/albertirsai ingatlanok cseréjével, és megállapította, hogy a földterületek cseréje nem volt szabályos és nem volt célszerű".

Amiket állításként cáfolt az Állami Számvevőszék, én olyan állításokat nem tettem, amiket viszont felvetettem a tárgyaláson, azokat nem cáfolták, mondta Oszkó Péter. A volt pénzügyminisztert október 20-án tanúként hallgatták meg a tervezett King's City kaszinóberuházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző állapot visszaállítására indított polgári peres eljárásban Székesfehérváron, a Fejér megyei bíróságon.

Oszkó Péter blogjában részletesen is leírta kifogásait az ÁSZ közleményéről. "A tanúvallomás írásban rendelkezésemre áll, így hamarjában át is tudtam olvasni, tettem-e bármi olyan kijelentést, amiből levonható lenne a következtetés, miszerint az Állami Számvevőszék ne foglalkozott volna részletesen a sukorói telekcserével. Nos, nem, hogy ilyet nem tettem, de meglehetősen hosszan ecseteltem, hogy a számvevőszék olyan részletekbe menő vizsgálatot folytatott, és olyan tényeket mutatott be, ami a Pénzügyminisztérium apparátusa számára addig ismeretlen volt."

A volt pénzügyminiszter blogjában arról is ír, hogy az Állami Számvevőszék bármilyen részletesen is tárta fel a tényeket 2008-as jelentésében, a jogi következtetések levonása nem volt feladatköre, egy szerződés semmisségének megállapítása ugyanis bírósági hatáskör.

Oszkó szerint ráadásul a kisajátítási folyamatok jogi szabályozásának felületes értelmezésével nem is biztos, hogy a számvevőszék helyes jogértelmezésre jutott. "Ez a kijelentés persze semmilyen összefüggést nem mutat az ÁSZ jelentés részletességével és tényszerűségével és cáfolni sem lehet olyan, a mai nyilatkozatban tett megállapításokkal, miszerint a jelentés megállapította, hogy “a földterületek cseréje nem volt szabályos és nem volt célszerű” -írta blogjában.

Oszkó szerint a már új irányítás alatt a számvevőszék láthatóan újszerű feladatának tekinti "a politikai természetű vitákkal, személyekkel kapcsolatos véleményformálást és nyilatkozatháborút".

A 2010-es kormányváltás után az ÁSZ élére Domokos Lászlót, a Fidesz addigi parlamenti képviselőjét választották meg 12 évre. A testület alelnöke Warvasovszky Tihamér lett, aki MSZP-s politikusként az SZDSZ támogatásával volt Székesfehérvár polgármestere, de pártjától később eltávolodott.