Egy rendőrt és egy apehest bírságoltak infobrókerkedésért

2011.11.11. 17:41
Jogerősen felmentette az UD Zrt. vezetőjét, Tóth Jánost a hivatali visszaélés vádja alól pénteken a Fővárosi Ítélőtábla.

Futó Barnabás ügyvéd elmondta, hogy Tóth János és öt másik személy ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2008 őszén a céggel kapcsolatos botrány kipattanásakor az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatáson rendőrségi és adóhatósági információkat tartalmazó adathordozókat találtak, amelyek jogellenes adatlekérésre utaltak.

A vádemelés után azonban idén áprilisban az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a felbujtói magatartással vádolt Tóth Jánost, ugyanis az ő vonatkozásában a hivatali bűncselekmény megállapításához szükséges célzatos magatartás hiányzott, és ezt pénteken az ítélőtábla jogerőre emelte - mondta a cégvezető védelmét ellátó Futó Barnabás.

Az UD Zrt. kapcsán több büntetőeljárás is indult három éve, volt köztük, amelyikben a cég vezetőinek büntetőjogi felelőssége is felvetődött, de a tábla pénteki jogerős döntésével az utolsó UD Zrt.-hez köthető büntetőeljárás is lezárult, és egyikben sem mondták ki a cégvezetők bűnösségét.

Jogerősen pénzbüntetéssel sújtotta a tábla pénteken Tóth János két, tettesi magatartással vádolt társát, egy rendőrt és egy adóhatósági dolgozót.