Karácsony Gergely nem lép vissza

2011.11.13. 22:34 Módosítva: 2011.11.14. 07:46

A II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye azt jelzi, hogy másfél év után is bíznak az emberek a kormányban, és támogatják munkáját, mondta Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje azután, hogy 52,61 százalékkal megnyerte az érvénytelen II. kerületi időközi országgyűlési választás első fordulóját.

Az MSZP-s Lévai Katalin 24,18, az LMP-s Karácsony Gergely 15,55, a jobbikos Bodor Zoltán 6,53, a JESZ-es (volt MDF) Kovácsics Ádám 1,13 százalékot ért el. A második fordulót két hét múlva rendezik, .

Lévai Katalin, az MSZP jelöltje szerint a választás az első fordulóval még nem ért véget a II. kerületben, a második fordulóban szélesebb összefogással komolyabb eredményt is el lehet érni.

A második fordulónak szerinte van tétje, és nagyon tisztes eredménynek tartja második helyezését. Azt reméli, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje betartja a nyilvánosan tett ígéretét, és visszalép a javára.

Karácsony Gergely a következő fordulóban is elindul a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választáson. Korábban, mint mondta, azt ígérte, akkor lép vissza az MSZP javára, ha reális esély van a Fidesz-KDNP színeiben induló Láng Zsolt megszorítására. Szavai szerint a kormánypárti jelölt előnye viszont olyan nagy, hogy erre nem lát lehetőséget. Hozzátette, nem az ő feladata a rivális ellenzéki párt "rehabilitálása", ezt a választóknak kell megtenni.

Az apátiát és a politikától való elfordulást tükrözi a főváros II. kerületében tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választás - mondta Bodor Zoltán, a Jobbik jelöltje.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) jelöltje szerint a rendszerváltás politikai nemzedékében csalódott polgárok otthon maradásukkal voksoltak a hazai közállapotok ellen a II. kerületi időközi választáson. Kovácsics Ádám közleményében azt írja, hogy pártjuk az Országgyűlésen kívüli erők közül egyedüliként tudott jelöltet állítani, ezért számukra a megmérettetés is siker.