Elővenné a privatizációs szerződéseket az LMP

2011.11.13. 13:20

Az LMP olyan törvényjavaslatot nyújtott be vasárnap az országgyűlésnek, amellyel a törvénybe vagy jó erkölcsbe ütköző privatizációs szerződések vizsgálatát tennék egyszerűbbé. Schiffer András frakcióvezető vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a közösségi tulajdonvédelmi törvény célja, hogy az ügyész bármikor felléphessen a jogszabályok szerint semmisnek minősülő, akár húsz évvel ezelőtt megkötött privatizációs szerződések ellen, és a szerződésből eredő károk megtérülhessenek az állam vagy az önkormányzat javára.

Schiffer szerint az a probléma, hogy a jelenleg hatályos polgári törvénykönyvben nincsen világossá téve, ki, mikor és hogyan léphet fel egy olyan privatizációs szerződéssel szemben, amely a megkötésekor jó erkölcsbe vagy törvénybe ütközött. A frakcióvezető szerint az emberek igazságérzetét nagymértékben rombolta az, ami a rendszerváltás óta történt. Hozzátette: az LMP javaslata nem csodaszer, de világos jelzést szeretnének küldeni az emberek felé: van törvényes jogállami megoldás arra, hogy "az ebül szerzett jószágokat" vissza lehessen szerezni.

Schiffer emlékeztetett rá, hogy a Fidesz az elmúlt hetekben több olyan javaslatot nyújtott be, amelyek az 1989 előtti igazságtalanságok, jogsérelmek orvoslását célozzák. Az LMP azt várja a kormányzó párttól, hogy támogassa ezt a javaslatot is.