Meghosszabbították Galambos előzetesét

2011.11.14. 10:42

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa két hónappal meghosszabbította Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának előzetes letartóztatását, mondta ügyvédje, Molnár Lajos.

Az ügyvéd szerint az ügyészi indítvány, illetve a végzés is szinte szó szerint ugyanaz, mint legutóbb: szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva hosszabbították meg védencének előzetes letartóztatását. A végzés nem jogerős, fellebbeztek ellene.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség korábban Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsította. Szeptemberben Laborc Sándor ügyében hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtotta be a vádiratot a katonai ügyészség.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását, ezt a táblabíróság augusztus végén november 14-ig hosszabbította meg.

A Magyar Nemzet szombati cikke szerint a kémbotrány másik gyanúsítottjának, Püski Lászlónak az előzetes letartóztatását már meghosszabbította két hónappal a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa, a döntés azonban nem jogerős, az ügyészség és a gyanúsított is fellebbezést nyújtott be ellene. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla dönt, írta a lap.