Elítélték a Révészt nem bántalmazó két rendőrt

2011.11.17. 13:08
Csak az egyik vádlottat részesítette előzetes mentesítésben a bíróság, így a Révész Máriusz bántalmazása miatt perbe fogott két rendőr egyikét annak ellenére ki kell rúgni, hogy a bíróság szerint sem bántalmazta a képviselőt. Révész Máriusz szomorú.

Előzetes mentesítésben részesítette a Révész Máriusz bántalmazásában bűnpártolással vádolt rendőrt, N. Attilát a Legfelsőbb Bíróság, némileg enyhítve az első fokon született elmarasztaló ítéletet. Mivel a rendőr felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a mentesítés miatt nem kell elbocsátani a rendőrségtől.

Az első rendű vádlott, Cs. Attila, akit bűnpártolással vádoltak, nem kapott mentességet, így elvileg ki kell rúgni a rendőrségtől. Börtönbe neki sem kell vonulnia, ő is felfüggesztett büntetést kapott.

"Nekem nem esik jól ez az ítélet" - nyilatkozta a tárgyalás után Révész Máriusz. Véleménye szerint nem az igazi felelősöket büntették meg, hiszen azokat, akik megverték, az eljárás során nem sikerült azonosítani.

A két megvádolt rendőr közül a bűnspártolóként elítéltet azzal vádolták, hogy nem jelentette az esetet, míg a bűnsegédet azzal, hogy nem akadályozta meg a képviselő bántalmazását.

Az első fokon eljáró bíró indoklásában maga is elismerte, hogy nem a vádlottak voltak a bántalmazók, de szerinte "hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni". Az indoklás szerint egyikük látta, másikuk pedig tudta, mi történik.

Az ítélet szerint N. Attilának jelentést kellett volna készítenie, meg kellett volna kísérelnie felderíteni, kik követték el a bántalmazást.

Révész Máriusz 2006. október 23-án 19 óra körül a Rákóczi út - Síp utca sarka közelében a rendőrség demonstrálókkal szembeni csapaterős tömegoszlatása miatt országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva a három sorból álló rendőri falhoz ment, hogy számon kérje a történteket. Eközben a rendőrök sorfalába keveredett, ahol hárman-négyen - akik csak rendőrök lehettek - körbeállták, tomfával vagy gumibottal leütötték, majd a földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen áldozatot még tovább bántalmazták, rugdalták 1-2 percen keresztül. Az ítélet szerint ebben a helyzetben kizárható a jogos védelmi helyzet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport