Lázár szétmódosítja a Hoffmann-törvényt

2011.11.17. 15:20
46 pontból álló módosító indítványt nyújtott be csütörtökön a köznevelési törvényjavaslathoz Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár formailag egyetlen javaslatban gyűjtötte össze a legkülönfélébb részterületeket érintő, különböző jelentőségű változtatási ötleteit, így a parlamentnek majd egyszerre, csomagban kell döntenie azokról. A frakcióvezető nem Pokorni Zoltán helyett gyűjtötte össze a változtatási javaslatokat, nem volt egyeztetés Hoffmann Rózsa szakmai kritikusával.

Számos változtatnivalót talált a köznevelési törvény kormányzati előterjesztésében a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János indítványa szokatlanul nagy számban, 46 különböző helyen módosítaná a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevével fémjelzett szöveget.

A köznevelési törvény parlamenti előkészítése eddig sem ment simán. A Fidesz képviselőcsoportjában ugyanis Pokorni Zoltán vezetésével többen keményen bírálták a KNDP-s államtitkár munkáját. Pósán László, a nagyobbik kormánypárt egyik oktatás politikusa azzal fenyegetőzött, hogy még a tervezet általános vitára való alkalmasságát sem szavazza meg az országgyűlés szakbizottságában.

A fideszes mércével radikálisnak számító kijelentést Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül. A miniszterelnök a képviselőcsoport hétfői megbeszélésén egyértelműen értésére adta a képviselőknek, hogy kormány-előterjesztés tárgyalásra való alkalmasságát nem lehet nem megszavazni. Azt viszont Orbán sem zárta ki, hogy a parlamenti tárgyalás idején változtassanak az előterjesztésen.

Lázár élt is ezzel a lehetőséggel, de nem Pokorniék kritikáit foglalta össze, hanem saját javaslatokat fűzött egybe.

A 46 tétel között a kevésbé fajsúlyos javaslatok közé tartozik például, hogy a testnevelésnek legyen része az úszásoktatás, vagy a 2-es osztályzat ne gyengét, hanem elégségest jelentsen.

A Lázár-féle csomagban ugyanakkor benne van az is, hogy az oktatásért felelős miniszter minden megyében oktatási felügyelőt nevezzen ki a pedagógusok munkájának értékelésére, illetve hogy ha egy iskola nem tesz maradéktalanul eleget a Nemzeti Alaptantervben foglaltaknak vagy egyéb állami előírásoknak, felfüggeszthetnék számára a kiegészítő támogatás folyósítását.

Lázár kivenné a törvényből azt, hogy a gyerekek családi napköziben is teljesíthetik óvodába járási kötelezettségüket. A családi napközik ellen az indoklásban azzal érvel, hogy nem rendelkeznek nevelési tervvel, szakmai ellenőrzésük nem szabályozott. A javaslat nehezebb helyzetbe hozná azokat a kicsi településeket, amelyek saját, helyben működő óvodát, alsó tagozatos iskolát szeretnének. Az eredeti törvénytervezet nyolc gyerekben határozta meg az ehhez kellő minimális létszámot, Lázár ezt felemelné tizenhatra.

Felvételi-ügyben Lázár az egységesség-pártiak mellé állt. Míg az eredeti tervezet lehetővé tette volna, hogy minden iskola saját szakállára felvételiztessen gyerekeket, az oktatás színvonalának érdekére hivatkozva a Lázár-javaslat központi felvételi vizsgát írna elő a középfokú oktatási intézményeknél.