Marad a szmogriadó Budapesten

2011.11.18. 06:21 Módosítva: 2011.11.18. 12:49
Pénteken is fennmarad a szmogriadó riasztási fokozata és ezzel együtt a forgalomkorlátozás Budapesten, közölte a Főpolgármesteri Hivatal

A javulás ellenére csütörtökön a főváros két mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye és a meteorológiai előrejelzés szerint a napi átlag a riasztási küszöbérték körül valószínű.

A forgalomkorlátozás már csütörtökön reggel hatkor érvénybe lépett, így reggel 6 órától 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek pénteken sem közlekedhetnek a főváros közigazgatási területén. Tarlós István főpolgármester rendelete szerint a szmogriadó riasztási fokozatában a forgalomkorlátozás minden nap 6-tól 22 óráig érvényes.

263 ezer forintnyi bírság

A BRFK munkatársai csütörtökön negyvennyolc esetben, összesen 263 ezer forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot a szmogriasztás megsértéséért, közölte honlapján a rendőrség.

Öt esetben szabálysértési feljelentést tettek, és több tucat autóst figyelmeztettek, illetve fordítottak vissza Budapest közigazgatási határáról.

A szabálysértési ügyekben a lakóhely szerinti jegyző jár el.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út– Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Polyánszky Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző meteorológusa elmondta: a legrosszabb értékeket Csepelen, a VIII. kerületi Teleki téren és a II. kerületi Széna téren mérték. Hideg és borús idő lesz a következő napokban is, ezért nem valószínű, hogy javul a főváros levegője. (Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb mérései szerint Budapest levegője már nem számít veszélyesnek.)

Ráadásul a hét végén leállnak a nagykörúti villamosok. Karbantartási munkák miatt a 4-6-os teljes vonalán buszok viszik az utasokat a Combinók helyett péntek este nyolctól hétfő hajnali négyig.