Hétfőn készüljön a katasztrófára!

2011.11.20. 17:24
Évtizedek óta nem volt ilyen nagyszabású katasztrófavédelmi riasztási gyakorlat, mint amilyen november 21-én, hétfőn lesz. Huszonötezer embert mozgósít a katasztrófavédelem, 2500 sziréna fog megszólalni szerte az országban, tizenhat tévé és rádió - köztük az M1, Duna, TV2 és az RTL Klub, a Petőfi, Kossuth és Bartók rádió - közöl majd közérdekű közleményeket egy Star Wars-os díszletek közt játszódó galaktikus katasztrófáról.

„Adásunkat megszakítjuk! Adásunkat megszakítjuk! Figyelem, figyelem! Coruscant lakosai! Coruscant lakosai! Katasztrófariadó! Katasztrófariadó! A Sith Kataszrófavédelem rendkívüli közleményét hallják. Az Oberon Birodalmi Távközlési Műhold darabjai perceken belül elérik az első Galaktikus Birodalom központját. Mindenki kövesse a következő utasításokat!" Valami ilyesmit hallhatnak hétfő reggel a gyanútlan rádióhallgatók és tévénézők Magyarországon, ugyanis országos gyakorlat keretében katasztrófariasztást ad ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF).

Reggeltől estig öt közlemény hangzik majd el a médiában: az üzeneteket tizenkétszer teszik közzé a közszolgálati, illetve a gyakorlathoz csatlakozó kereskedelmi és közösségi rádiók, tévék.

Ne álljon fel a fotelből!

Mivel gyakorlatról van szó, és tényleges óvintézkedéseket nem vezetnek be, a lakosságnak sem a közérdekű közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője. (Ugyanakkor mellékesen a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18–60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.)

Az országos gyakorlat célja, hogy a lakosság később valós helyzetben is felismerje a katasztrófák idején a riasztás és tájékoztatás új formáit. Így jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós, például a vörösiszapömléshez hasonló katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

Az OKF és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság májusban már végrehajtott egy közös kommunikációs gyakorlatot, a hétfői azonban ennél összetettebb lesz, hiszen országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik hozzá.

Három fázis

A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll majd. Az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (körülbelül tízezer fő). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek törzsvezetési gyakorlatba kezdenek.

A második fázisban a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szerveknek fenntartott kommunikációs csatornákat, és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet szimuláló tesztüzeneteket (azaz közérdekű közleményeket) tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, körülbelül 15 000 főt. Ezek egy részének az lesz a dolga, hogy működésbe hozzák a lakossági riasztó eszközöket, többek között a Molari rendszert és nagyjából 2500 szirénát. Ilyenre egyébként évtizedek óta nem került sor Magyarországon.

Mi az a Molari?

A Molari, azaz Monitoring Lakossági Riasztórendszer a veszélyes ipari üzemek közelében élők riasztási rendszere, amely révén nemcsak riasztást – szirénahangot – hallhatnak, hanem szóbeli tájékoztatást is kapnak a tennivalókról egy esetleges baleset bekövetkeztekor. Elsőként 2007-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ország egyik legveszélyeztetettebb térségében épült ki a Molari, a megyében ugyanis 17 veszélyes ipari üzem, illetve létesítmény működik. A megyében öt ipari létesítmény környezetében, hét településen – Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Oszlár, Tiszapalkonya és Tiszaújváros – harmincegy riasztó és tájékoztató eszközt telepítettek, ezek adatait a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság központjában rögzítik.

A riasztórendszer egy esetleges ipari baleset esetén azonnal érzékeli a környezet adatait, a levegőbe került szennyeződést, annak mértékét, tehát a lakosság időveszteség nélkül tájékoztatást kap a kialakult helyzetről, így azonnal lehet tudni, hogy milyen mérgező gáz, illetve egyéb veszélyes anyag került ki a szabadba. A riasztórendszert az ország nyolc megyéjében és a fővárosban is kiépítik, húsz veszélyes üzem közelében. A teljes lefedettség 2012-re valósulhat meg.

A lakosság riasztására az érvényben levő jogszabályok két esetet határoznak meg: a légvédelmi, illetve a katasztrófariasztást. Légiriadókor háromszor 30 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú leadott szirénahang hallatszik, közte 30 másodperc szünet, háromszor megismételve. A szirénák katasztrófa idején két percig tartó, folyamatos, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú üvöltő hangot adnak ki. A veszély elmúlásának jelzése megegyezik mindkét esetben: kétszer egymás után megismételt 30 másodpercig tartó egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel.

Hétfőn azonban nem ezekre a jelzésekre kell számítani, tudtuk meg a katasztrófavédelem sajtóosztályától. A gyakorlat keretében – az esetleges ijedelem elkerülése, az idősek és gyerekek, valamint a háziállatok védelme érdekében – csak úgynevezett morgatópróba várható, ami azt jelenti, hogy hat másodpercre hozzák működésbe a szirénákat, ami idő alatt nulláról 400 Hz-es frekvenciára emelkedik, majd onnan vissza, nullára csökken a kiadott hang.

Budapesten ötszáz sziréna található, kétezer sziréna pedig szerte az országban, teljesen lefedve a lakott területeket, városokat, falvakat egyaránt, így elvileg mindenki hallani fogja a hétfői próbát, mondta az Indexnek Petróczi Tímea tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Bemondja a BR1

A májusihoz hasonlóan a hétfői gyakorlat is a médiatörvény rendelkezésein alapul, vagyis a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményeket ad majd ki. Reggeltől estig öt közlemény hangzik el, azokat 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a gyakorlathoz csatlakozó kereskedelmi és közösségi rádiók és televíziók a számukra meghatározott időn belül.

Mivel gyakorlatról van szó, a kiadandó közleményben megadott helyszínek fiktívek lesznek. Az ismertetett szituációk a Csillagok háborúja című film helyszínein zajlanak majd, ezzel is kizárva az esetleges pánik lehetőségét. (Az OKF-nál a jelek szerint kedvelik a nagy ívű filmes szcenáriókat, a májusi gyakorlat során a Gyűrűk ura trilógia egyik helyszínét, Középföldét sújtotta pusztító természeti katasztrófa.)

Galaktikus pánik

1938. október 30-án állítólag ezrek, tízezrek rémültek halálra és hagyták el otthonaikat az Egyesült Államokban, amikor a CBS rádió sugározni kezdte H.G. Wells híres regényén, a Világok harcán alapuló rádiójátékot. A marslakók inváziójáról szóló sci-fi Orson Welles rendezésében valóságosnak tűnő történetként bontakozott ki, az adást megszakító, bemondók által beolvasott álhíreket a korabeli beszámolók szerint sokan készpénznek vették, és közelgő világháború árnyékában élő USA-ban – legalábbis a keleti partvidéken – kitört a pánik. Voltak, akik méregzőgáz-szagot éreztek, vagy különös fényeket véltek látni az égbolton, sokan kirohantak az utcákra, volt ahol leállt a forgalom. Az utóbbi évtizedekben azonban többen is megkérdőjelezték a pánik nagyságát, lapelemzések alapján kimutatták, hogy leginkáb a média fújta föl az ijedelmet (egy hónap alatt 12 500 újságcikk foglalkozott a rádiójáték vélt vagy valós hatásaival, az állítólagos nemzeti pánikkal, remek felszínes, bulváros téma volt a halálra rémült tömegeken csámcsogni).

Mindenestre a hasonló pánik elkerülése érdekében héfőn a katasztrófavédelem fiktív, Star Wars-os földrajzi neveket használ majd, abban bízva, hogy a tévékben, rádiókban elhangzó közlemények hallatán senki nem kap a szívéhez. Kérdéses persze, hogy a sokaknak kétségkívül ismerős, a Csillagok háborújából ismert nevek betöltik-e majd ezt a szerepet. Könnyen elképzelhető, hogy van olyan korosztály, társadalmi réteg Magyarországon, akinek semmit nem mondanak a kitalált nevek, és esetleg komolyan veszi a riasztást.

A Starwars.hu értesülései szerint a tévék és rádiók közlik majd, hogy katasztrófa történt a Galaktikus Birodalomban, amely érinti a Coruscant bolygót, azaz a birodalmi fővárost, Otoh Gungát (a Naboo bolygó gunganek lakta víz alatti fővárosát), valamint a képzeletbeli galaxis Középső-Peremvidékének egyéb ismert helyeit.

A haváriát egy lezuhanó, Oberon nevű mesterséges hold okozza. Ez utóbbi forgatókönyvi elem a kitalált földrajzi neveknél mélyebben gyökerezik a valóságban, ősszel ugyanis két műhold is irányíthatatlanul zuhant a Földre, és tulajdonképpen csak a szerencsének volt köszönhető, hogy az UARS és a Rosat légkörben el nem égett darabjai nem ember lakta településekre zuhantak. Ráadásul januárban újabb hasonló űresemény miatt lehet majd izgulni: a Mars holdjának kutatására szánt, de meghibásodás miatt Föld körüli pályán ragadt Phobosz-Grunt űrszonda várhatóan januárban zuhan irányíthatatlanul a Földre.

A Jules Verne nevű űrjármű 2009-es lezuhanása (Fotó: NASA / ESA / Jesse Carpenter / Bill Moede)
A Jules Verne nevű űrjármű 2009-es lezuhanása (Fotó: NASA / ESA / Jesse Carpenter / Bill Moede)

Megszakítják a Barátok köztöt

A gyakorlatban a következő médiák vesznek részt:

  • Magyar Televízió
  • Duna Televízió
  • Kossuth Rádió
  • Petőfi Rádió
  • Bartók Rádió
  • Magyar Távirati Iroda
  • TV2
  • RTL Klub
  • HÍR Televízió
  • Neo FM
  • Class FM
  • Info Rádió
  • Klubrádió
  • Juventus Rádió
  • Lánchíd Rádió
  • Magyar Katolikus Rádió

A médialista érdekes mozzanata, hogy 2009-hez képest jelentősen bővült a gyakorlatban részt vevők száma, az OKF és az NMHH legnagyobb fogása ezen a téren az RTL Klub, amely 2009-ben még nem szerepelt a riasztási rendszerben.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a kommunikációs gyakorlatról szólva korábban elmondta, hogy nemcsak azt ellenőrzi a NMHH, hogy eljut-e az üzenet a médiákhoz, hanem az adások nézettségét is mérik. Az elnök a jövőbeni tervekről szólva közölte, hogy a hasonló üzeneteket szeretnének belátható időn belül a mobiltelefonokra és a rádiók kijelzőire is eljuttatni.

A gyakorlatról folyamatos információkkal szolgál a katasztrofavedelem.hu.