Matolcsy: Nem kell változtatni

2011.11.20. 19:52
Ha a kormányátalakítás után itt marad az IMF, a kormány nem tehette volna meg bátor, szokatlan, nem ortodox lépéseit - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a Magyar Televízióban. Akkor nem lett volna bankadó, nem alakíthattuk volna át a magánnyugdíjpénztárat, amely szerinte döntő eleme annak, hogy pénzügyi egyensúlyban vagyunk.

Ortodox eszközökkel a lakosság terhei sokkal nagyobbak lettek volna, a bankok pedig sokkal kevesebbet viseltek volna az egyensúlyteremtés költségeiből.

Matolcsy szerint Magyarország partnerei is elismerik, hogy sikeres a gazdaságpolitika, helyreállítottuk pénzügyi egyensúlyunkat, legfeljebb az eszközökkel nem értenek egyet - de meg is érti, hogy nem értenek egyet minden eszközzel. A gazdaságpolitikán viszont nem kell változtatni.

Nem volt végveszély

A miniszter szerint nem igaz, hogy végveszélyben volt a forint, de az igaz, hogy voltak spekulációs támadások. A műsorvezető kérdésére, hogy kik spekulálnak a forint ellen, Matolcsy azt mondta, nem tudjuk, nem mutatkoznak be, ők nem a barátaink. Elmondta viszont, hogy az első Orbán-kormány idején is volt egy spekulációs támadás a forint ellen, a "cápaként előrenyomuló" spekulánsokat azonban visszaverték, akkor is nem ortodox eszközökkel.

Az ortodox rendszerek elhagyása eredményezte a pénzügyi egyensúlyt, azt, hogy az unió átlagával növekszik Magyarország, valamint a foglalkoztatást bővülését, a 10 százalék alatti munkanélküliséget, és hogy már nem zuhan a fogyasztás - mondta a gazdasági miniszter.

4000 milliárd

Arra a kérdésre, hogy ez a pénzügyi egyensúly eddig hány forintba került, úgy válaszolt: "nagyjából 4000 milliárd forintot tudtunk és tudunk felhasználni ebben a politikai ciklusban Magyarország pénzügyi egyensúlyának megteremtésére".

Péntek délután kapták meg a bankszövetség elnökségének "szép nagy csomagját" a devizahitelesek ügyében, ebben 6-8 megfontolásra érdemes eszközt javasolnak, amelyekről a kormány a következő két hétben kialakítja  a véleményét.

Nem mond le

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e lemondását, Matolcsy kitérő választ adott: azt mondta, nem mond le arról, hogy meggyőzze az ellenzékieket.

A gazdasági miniszter egy héttel ezelőtt a parlamentben még arról beszélt, a kormánypolitikát az IMF ellen kell hangolni. Három nappal később a kormány mégis újrakezdte a tárgyalásokat az IMF-fel.