Alkotmányellenes lehet a határon túliak egy szavazata?

2011.11.21. 18:13 Módosítva: 2011.11.21. 18:15
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nem biztos abban, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját az, hogy a határon túli magyarok csak országos listára szavazhatnának az országgyűlési választáson a parlamentnek benyújtott választásitörvény-javaslat alapján.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a határon túli magyarok akkor voksolhatnának, ha regisztrálják magukat a névjegyzékbe, de nekik csak egy szavazatuk lenne, egyéni jelöltre nem, csak listára szavazhatnának. "Hogy ez kiállja-e majd az alkotmányosság próbáját, abban nem vagyok egészen biztos", létezik ugyanis olyan alkotmányjogi megközelítés, amely szerint választó és választó között nem lehet különbség - mondta.

Az általa jegyzett választásitörvény-javaslatot Lázár János egy igazságos, arányos, működőképes indítványnak nevezte, hozzátette ugyanakkor, készek további egyeztetésre. Megjegyezte, hogy a választási eljárásról szóló új törvény várhatóan jövő tavasszal születik majd meg.

Az egyéni választókerületek kialakítását firtató felvetésre a frakcióvezető azt mondta, ha elfogadják például azt a kritériumot, hogy a körzetek létrehozásakor nem lépik át a megyehatárokat, és figyelembe veszik azt az ajánlását, hogy a választókerületek lakosságának száma között ne legyen 15 százaléknál nagyobb eltérés, akkor a rendszer adja magát, "más döntést nem nagyon lehet hozni".

A választói névjegyzékbe való bekerüléssel kapcsolatban megjegyezte, az abba való bekerülés még "nem egy eldőlt kérdés".

A Fidesz vasárnap este beterjesztett választásitörvény-javaslata alapján az egyéni választókerületben mandátumot szerző jelölt után is járna töredékszavazat. A tervezet szerint a parlament 199 tagú lenne, a vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakulna, a nemzetiségek kedvezményesen juthatnának mandátumhoz, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnának. A mostani 176 egyéni választókerület helyett a Lázár-javaslat alapján a jövőben 106 lenne.