Katalin
3 °C
9 °C

Az első ülés a gazdasági irányváltás óta

2011.11.21. 16:08

A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • "Én hiszem, hogy ön őszintén aggódik Magyarországért, ezért fél. Hiszen azt látja, hogy a mostani kormánynak olyan problémákkal kell megküzdenie, amely önöket maga alá temette" - mondta Orbán, aki szerint nincs ok aggodalomra, mert kétharmados többségével, a munkaszerető magyarok támogatásával a kormány kilábal a nehézségekből.

 • Gúr Nándor szerint a kormány másfél év alatt legalább annyi kárt okozott, mint a szocialisták nyolc év alatt. "Az IMF jön, és ön mit csinál?" - kérdezte a kormányzati irányváltásra utalva.

 • "Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal és adóssággal" - idézett egy meg nem nevezett amerikai elnököt Orbán, aki szerint a kormány nyerésre áll az adósság elleni háborúban is. A bizonytalanság ellen pedig "jó eszköz a széles együttműködési rendszer kiépítése", utalt elkenve az IMF-megállapodás kérdésére.

 • "Először is engedje meg, hogy megköszönjem, hogy ismét kérdéssel fordul hozzám, de furcsa helyzet, amikor a bukott diák frocilizza azt, aki éppen versenyt nyert" - válaszolta Orbán, aki szerint az adósságcsökkentési versenyt nyertük meg, Magyarország meg "megáll a saját lábán", azaz visszanyerte gazdasági függetlenségét is.

  34
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • "Meddig még" - kérdezi sokakkal együtt Gúr Nándor szocialista képviselő a miniszterelnöktől. A kérdés ezúttal a forint-euró árfolyamra és a benzinárra is vonatkozik. De vonatkozik a radikális adócsökkentésre is, amely "kárára volt a munkavállalók 90 százalékának". "Meddig még az a gazdaság politika, meddig még a hitegetés, meddig még a félrebeszélés", kérdezte, végül az IMF-ről is kérdezett.

  33
 • Matolcsy szerint is kéne egy terv, és szerinte igenis nőtt a foglalkoztatottság. A kisvállalkozásoknak meg "oxigént ad" a gazdasági növekedés és a tíz százalékos társasági adó.

 • "Valóban kéne terv, másfél éve várunk erre" - riposztozott Ertsey, aki szerint valójában újra csökken a foglalkoztatás, a növekedés csak szezonális volt. "Mikor nyújtja be a lemondását" - kérdezte.

 • A válság elsősorban és legjobban a kisvállalkozókat sújtja, ismerte el válaszában Matolcsy György, aki azért pozitív fejleményekre is felfigyelt, például arra, hogy nő a foglalkoztatottság, nő a kereslet, "elsősorban a kisvállalkozások termékei iránt". Matolcsy szerint a reálbér is nő. De növekedésre van szükség, ezért is "kell egy növekedési terv".

 • Az elempés Ertsey Katalin arról kérdezte Matolcsy Györgyöt, hogy miért akarja kinyírni a kormány a kisvállalkozásokat, amiket igenis kinyírna a minimálbér-emelés, az eva-emelés és a járulékok emelése. "Mitől érezheti támogatottnak a magyar kisválalkozás" - kérdezte.

 • "A mostani magyar kormány nem koalíciós kormány. Ez egy egységes kormány. Ön politológus végzettségére hivatkozott, így nyílván az ön számára is nyilvánvaló a különbség. Együtt indultunk a választásokon, nem is tudtunk koalíciót kötni" - válaszolta Orbán.

 • "De én az ön személyes véleményére vagyok kiváncsi" - erősködött Dúró.

 • "Kényelmetlen helyzetbe hoz engem, mert úgy tűnik, mint ha én állnék ön és Lázár János között" - mondta Orbán, nagy derültséget keltve, mert amúgy a parlamenti ülésrend miatt ez ténylegesen így van. Mindenesetre nem kívánta Lázár szavait magyarázni.

 • A jobbikos Dúró Dórát "politológusként" megdöbbentette, hogy Lázár János szerint a KDNP-nek tudomásul kéne vennie, hogy "ez nem egy koalíciós kormány". Ezek után hosszan sorolta, hogy a KDNP-nek sem tetszik Alföldi Róbert, és hogy a Fidesz támadja a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa köznevelési törvényjavaslatát.

 • "Boldog lennék, ha igennel felelhetnék" - mondta Orbán. De a magyar gazdaság mostani állapotában ez felelőtlenség lenne.

 • Viszontválaszában Hiller azt mondta, hogy egy kormányzati háttérintézmény tanulmánya szerint 700 milliárd forint pluszforrás kéne a köznevelési törvény megvalósítására.

 • "Lehet, hogy egy rossz órában érkeztem ide, mert azt hittem, hogy az azonnali kérdések órájára jöttem ide. Szívesen válaszolnék, de nem tett fel kérdést" - válaszolta frappánsan Orbán. "De ha már így felkínálta a lehetőséget, valóban érdekes vita lenne az értékrendről, de ne itt vívjuk meg. Ez egy hazafias törvény" - mondta a köznevelési törvényről, ami nyilt tervezéssel készült, így bárki beleszólhatott volna szakmailag.

 • A köznevelés kérdésében a szellemiség és a konkrét megoldások esetében is kérdések merülnek fel. Az előbbivel Hiller nem ért egyet, de vitázni sem kíván róla. Ugyanis ideológiától függetlenül szakmailag még lehetne jó is, de nem az. A törvénytervezet visszavonását javasolta.

 • "Tessék mondani, ez már a függetlenség, vagy lesz még rosszabb" - szólt Hiller István hetekkel ezelőtt feltett kérdése a miniszterelnökhöz. Hiller azzal kezdte, hogy minden szónak különös jelentősége van, ennek a felelősségnek a tudatában kérdez a köznevelésről.

 • Lenhardt nem tudta elfogadni a választ. "Matolcsy miniszter úr épp ott a függöny előtt beszélgetett és nevetgélt Orbán Viktorral, jó lenne, ha inkább vállalná a felelősséget. Nem lehet nevetgélni akkor, amikor magyarok százezreinek a sorsáról van szó" - mondta, majd csaló, kapzsi bankozott. A parlamentet nem hatotta meg, a kormánytöbbség elfogadta a választ.

 • A Bankszövetség tervei amúgy jelentős banki tehervállalásról szólnak, mondta Cséfalvay. A javaslatokat áttekintík és reagálnak rá. A közös megoldást amúgy az egész világ üdvözölné. A kamattámogatás pedig Lenhardt állításával szemben nem a bankokon, hanem a hiteleseken segít.

 • "Ön is tudja, hogy a devizahitelesek problémája kettős probléma, szociális és makrogazdasági" - kezdte válaszát Cséfalvay Zoltán, aki szerint ezért fontos minden értelmes javaslatot számba venni. Az, hogy a Bankszövetségtől is javaslatot kértek, az nem jelenti, hogy ezeket azonnal el is fogadják.

 • Lenhardt azt állítja, hogy a Jobbiknak van "varázsszere" a "nem létező devizahitelnek, ami nem is volt az" visszafizetésre, ez pedig a felvételkori árfolyamon való törlesztés. Ezt a bátorságot várják a Fidesztől, nem pedig az olyat, amikor 2001-ben az Orbán-kormány tette lehetővé az egyoldalú szerződésmódosításokat. Megtudtuk azt is, hogy a jobbikosok öngyilkos devizahitelesek temetéseire járnak.

 • Most nyolc interpellációra is jutott idő, így Lenhardt Balázs (Jobbik) beszélhet arról, hogy "minden magyar álma bukott el" az IMF-fel való kapcsolatfelvétel miatt. Azon is háborog, hogy a "rendkívül jó családi kapcsolatokkal bíró Patay Mihály vezette" Bankszövetség dolgozhat a devizahitelesek megmentésén.

 • Németh nem fogadta el a választ, mert szerinte a férfit rongálásért tartóztatták le. A parlament viszont elfogadta a választ.

 • Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint inkább foglaljanak le egy robbantásra alkalmatlan eszközt, mint hogy ne foglaljanak le egy robbantásra alkalmasat. A konkrét kérdésre két választ adott, hogy a férfi előzetesben van, robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítják. Az izraeli titkosszolgálatot pedig nem keresték meg.

 • Miért nem lehet őrizetbe venni egy bombagyárost, kérdezte Németh, és azt is, hogy "mi köze van az egészhez az izraeli titkosszolgálathoz". Azt is megjegyezte, hogy értesülései szeirnt a férfit azóta újra őrizetbe vették, mert filctollal harminc autót is összefirkált.

 • "Nem olyan régen a TEK műanyag-fegyverek lefoglalása után drámai közleményben jelentette be, hogy Miskolcon elfogtak egy bombagyárost" - kezdte interpellációját a jobbikos Németh Zsolt. Azóta kiderült, hogy többszörösen büntetett előéletű, "testén héber nyelvű tetoválások láthatóak", mégis szabadon engedték. Bezzeg Budaházyt "megalapozott bizonyíték nélkül" tartották fogva.

 • "Ez a válasz nem fogadható el. Önök sosem adnak arra választ, hogy három évvel ezelőtt, 300 forintos üzemanyagáraknál itt követelték a jövedéki adó csökkentését, most, amikor lehetne, miért nem teszik meg" - mondta Kovács, majd felhívta a figyelmet, hogy a fuvaroskedvezmény csak a 7,5 tonnásnál nehezebb teherautókra kérhető, azaz Cséfalvay válasza félrevezető. Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

 • Cséfalvay szerint az sem igaz, hogy a gázolaj is olcsóbb mindenhol, mert Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában is drágább, állítja.

 • Cséfalvay Zoltán szerint "kétségtelen, hogy jelenleg magas az üzemanyagár", de európai kitekintésben csak négy tagállamban olcsóbb a benzin, a szomszédok közül meg csak Romániában és Ukrajnában olcsóbb. A jövedéki adó mértéke is alacsonyabb a benzinre, 20 EU-tagállamban magasabb.

Vissza az összes bejegyzéshez