Az első ülés a gazdasági irányváltás óta

2011.11.21. 14:55

A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kovács az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését javasolja, amelyre szerinte a kormány állításával szemben az európai jogrend is lehetőséget ad. A jövedéki adó szintjét ugyanis a 2011 októberi árfolyamon kell kiszámolni, vagyis a dízel jövedéki adója 94 forint is lehetne, és a benziné is 13-14 forinttal is csökkenhetne. "Mikor kívánják csökkenteni a jövedéki adót?" - kérdezte.

  • A szocialista Kovács Tibor a magas üzemanyagárról beszél, amely szerinte "sztratoszférai magasságba emelkedett". Ez nehezíti a vállalkozók életét, növeli az inflációt, stb. "Magyarországon a legmagasabb a dízel ára, megindult az üzemanyag-turizmus" - mondta.

  • Tukacs szerint a kormány nyilatkozataiban "vegzálta" a hitelminősítőket, azaz nem igaz, hogy figyelembe vette volna véleményüket. Az államkötvényeket csak csillagászati áron lehet eladni. A válság a kormány gazdaságpolitikája miatt van, mondta, a választ pedig nem fogadta el. Nem úgy a parlament.

  • "Magyarország, ön is tudja, kicsi és nyitott gazdaság" - mondta Cséfalvay, aki szerint így nem is tudja függetleníteni magát a külső hatásoktól, legfeljebb felkészülhet a kockázatokra, mint azt meg is tette a 2012-es "országmentő" költségvetésben.

  • Cséfalvay szerint a külföldi elemzők is elismerik, hogy a veszélyt a külső körülmények romlása jelentik. A magyar kockázati felár és az államkötvények hozamának növekedése sem egyedi jelenség, ez történik szerte Európában.

  • "Azért, mert a megszokottól eltérő gazdaságpolitikát folytatunk, nem gondoljuk, hogy akiknek más a véleménye, azok ostobák" - kezdte válaszát Matolcsy György helyett immár Cséfalvay Zoltán államtitkár. Szerinte a magyar gazdaság alapjai erősek, ezt tárgyalópartnereink is elismerik.

  • Tukacs szerint a gazdaságpolitika összeomlott. A választ is segített megadni interpellációjára: a kormány az IMF-hez fordulással be is ismerte kudarcát.

  • Tukacs szerint a kormány válasza  csak annyi a bírálatokra, hogy ostobák bírálják. "Ostobák a közgazdászok, akik tankönyvekből tanultak, ostobák a nemzetközi hitelminősítők" - mondta. Pedig valójában a kormány ostoba, mert annak tagjai gondolják úgy, hogy elvett magánvagyonból lehet költségvetést tömködni, és bérkommandóval kényszeríteni a vállalkozásokat magasabb bér fizetésére.

  • Jobbkéz nélkül is van élet, véli interpellációja címében a szocialistaTukacs István. Szerinte az elmúlt hét a szomorú rekordok hete volt, bár ez Matolcsy értelmezésében siker. "Történelmi mélyponton volt az euró-forint árfolyam, történelmi csúcsra ugrott az országkockázat, folyamatosan lebegtették a leminősítést" - sorolta a múlt heti rossz híreket.

  • "Megértem a nehéz helyzetét, hogy ilyen képtelen dolgokat kell kimagyaráznia" - válaszolta Fónagynak Jávor Benedek, aki szerint Baji Csaba válaszközleményében nem cáfolta az ellene felhozott vádakat. "Természetesen az MVM kereskedhet magáncégekkel, csak nem értjük, hogy miért van ehhez szüksége közvetítőkre" - mondta. A választ nem fogadta el, a parlament viszont igen.

  • "Szeretném hangsúlyozni, hogy sem a Fidesznek, sem a párt által támogatott kormányoknak nem volt és nem is lesz gazdaságpolitikai lieblingje" - mondta. Az ilyen igaztalan gyanúsítgatás "árt az országnak és árt az energiapolitikának".

  • Fónagy szerint Baji dolgozta ki az MVM stratégiáját, amely sikere azon is múlik, hogy Baji megkapja-e a kormány bizalmát. Tehát az LMP ezáltal is veszélyezteti az energiabiztonságot azzal, hogy kérdez. "Képviselő urak felvetése amúgy is nehezen érthető, vélhetően nem azt kezdeményezik, hogy az MVM ne kereskedjen magáncégekkel" - terelte a szót.

  • A kormány nevében Fónagy János válaszolt. "Nem minisztériumi feladat egy internetes honlap értesüléseit kommentálni" - jelentette ki. (A Bajival kapcsolatos kritikák az atlatsz.hu-n jelentek meg először.)

    Szerinte Baji Csaba válaszol majd "a vádaskodásra". A minisztérium szándéka, hogy az energiabiztonságról gondoskodjon, ezt pedig az veszélyezteti, hogy az LMP támadja Baji Csabát, fordította vissza a támadást.

  • Baji Csabát, az MVM igazgatóját támadja interpellációjában Jávor Benedek, az LMP képviselője, aki szerint Baji Orbán VIktor bizalmi embere, a Fidesz gazdasági háttérembereivel, Nyerges Zsolttal és Simicska Lajossal működik együtt. Ráadásul 2002 óta tényleges teljesítés nélkül kapott pénzt az MVM-től. Bajit összességében Kapolyi Lászlóhoz, az előző éra energetikai pénzemberéhez hasonlította.

  • A végszavazás előtt a napirendről levett igazságszolgáltatási reform helyett a napirendre vették a pénteken beterjesztett címertörvényt, amiről csütörtökön, utolsó napirendi pontként vitázhatnak majd a képviselők.

  • Varga Istvánt az érdekli, hogy mikor lesz Ady-emlékmű Csucsán.

  • Egyed Zsolt nem arra volt kíváncsi, hogy ki van bejegyezve tulajdonosként, hanem "a tulajdonosi körre", a kérdést ráadásul jogosnak is tartja, mert a kormány nem szavazta meg a magyar föld védelmét. A választ nem fogadta el, a parlament viszont igen.

  • Az Ózdi Szénbányák Zrt.-nek egy magyar magánszemély a tulajdonosa, ennyiben tudta megnyugtatni Fónagy Egyed Zsoltot.

  • A bányakapitányság tájékoztatása szerint teljes értékű bányanyitásról nem lehet még beszélni. De nincs akadálya ezer bányász felvételének, mert "bőséggel" vannak még állástalan magyar bányászok. Az állami támogatásokkal kapcsolatos kérdések nem időszerűek, mert még igénylést sem adott be a társaság.

  • "Bevallom, nehezemre esik gondolatmenetét követve aggodalomra okot adó körülményként kezelni, hogy új munkahelyeket teremtő beruházás érkezik Magyarországra" - kezdte válaszát Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár. A kormány célja a növekedés és a foglalkoztatás, ezért örül, ha "munkánkat visszaigazolva a befektetők hosszútávú perspektívát látnak" a bányászatban.

  • A jobbikos Egyed Zsolt szerint pártja kiemelt helyen szerepeltette a bányák újranyitását, ezért örülnek az erre szánt pénznek, bárhonnan is jöjjön az. Mégis, aggodalmakat kelt benne, hogy egy év alatt akarnak ezer bányásszal újranyitni egy bányát, mert a régi bányászok már kihaltak - ergo aggódik, hogy külföldiek kaphatnak munkát. Azért is aggódik, hogy a bánya külföldi kezekbe kerülhet. "A kormány és annak néhány tagja különös vonzalmat táplál a bányák iránt. Vannak-e kormánypártiak a bányát újranyitó cégekben" - kérdezte.

  • Ma tárgyalták volna a népszavazási törvényhez benyújtott módosító indítványokat, azonban a kormány javaslatára ezt is elnapolták egy héttel.

  • Gőgös sajnálja, hogy Illés "sikertörténetnek állítja be saját kedvenc ágazata tönkretételét". Pénz ugyanis erre a területre a költségvetésben nincs, ezt "az egykori pénzügyminisztérium illetékese maga erősítette meg a bizottság ülésén". A választ nem tudta elfogadni, a parlament viszont el tudta.

  • Ez a megosztás érvényesül majd a vízügyi rendszerben is, mert a Belügyminisztériumhoz kerülnek a dolgozók, köztük a közmunkások is, míg Illés államtitkárságánál nem tudjuk, hogy mi marad, mert azt elfelejtette elmondani.

  • A finanszírozási csőd pedig azt jelentené, hogy nincs pénz, márpedig a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére is milliárdokat fordított gátépítésre. Szakmai csőd sincs, mert az erdészetek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartoznak, ellenőrzésük meg a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.

  • Illés Zoltán szerint Gőgös Zoltán interpellációjában nem valós kérdésekről beszélt, hiszen, ha felszólalása érdekfeszítő lett volna, akkor a képviselők csendben hallgatták volna, ehhez képest zsibongott a ház. Ezután szövegelemzésbe kezdett, miszerint hiába beszél bóvlipolitikáról Gőgös, amikor a kormány politikája nem bóvli.

  • Gőgös szerint a belügyminisztériumhoz tartozó közmunkaprogramok végrehajtása önmagában nem elég indok a vízügyi igazgatóságok áthelyezéséhez, az megoldható lett volna a mostani keretek között is. Gőgös szerint az átszervezéssel veszélybe kerül a belvíz és az árvíz elleni védekezés is.

  • A szocialista Gőgös Zoltán a vízügyi rendszer finanszírozási és szakmai csődjéről kérdezi Illés Zoltán államtitkárt, akit egyből emlékeztetett is kormányváltáskori nyilatkozatára, amely szerint tízezer fős, erős vízügyi igazgatóságok jönnek létre. Ehhez képest a minisztériumától a belügyminisztériumhoz kerülnek az igazgatóságok, az "észszerűtlen átalakítás veszélyeket rejt magában".

  • A héten döntött volna a parlament a bíróságok szervezetéről, a bírák jogállásáról, az ügyészségről és az ügyészek jogállásáról szóló törvényekről, de a kormány javaslatára egy héttel elhalasztották a zárószavazást.

  • Ahogy azt előzetesünkben már megjósoltuk, a kormánytöbbség ezúttal sem vette napirendjére a Jobbik két, az LMP egy napirend-kiegészítési javaslatát, így hiába próbálkoznak hónapok óta, most sem tárgyalhatják a kommunista nyugdíjak és a Rákóczi-szabadságharc emléknapjára, illetve a pártfinanszírozási reformra vonatkozó javaslatokat.

Vissza az összes bejegyzéshez