A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirend előtt elsőként a gazdasági bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal "aktuális gazdasági kérdések" címen szólal fel, nyilván azt magyarázza el, hogy hogyan lett az IMF-fel szembeni szabadságharcból megállapodás az IMF-fel újabb hitelekről, izé, biztosításról, akarjuk mondani védőhálóról.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs

    Rögtön utána a szocialista Józsa István kontráz, aki szerint mindez "a gazdaságpolitika tényszerű bukása". Három IMF-ezés között üdítő kivétel lesz Schiffer András, aki "elszalasztott lehetőség - a kormány kudarca, az elmúlt húsz év kudarca" címen beszél, még nem tudjuk miről.

    A Jobbik vezérszónoka eredetileg Balczó Zoltán lett volna, helyette Vona Gábor mondja el a "gazdasági szabadságharc az IMF ellen az IMF támogatásával?" című felszólalást. A viharok utáni unalomról az unalomért mindig is felelős KDNP tesz, Pálffy István "a magyarság és a magyar kultúra hétköznapjairól" beszél majd.

  • Átszabják az igazságszolgáltatást

    Hétfőn célba ér az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását célzó négy törvényjavaslat, a bíróságok igazgatásáról és a bírák joglállásáról, illetve az ügyészségről és az ügyészek jogállásáról szóló törvények elfogadásával jelentősen csökkenhet a főbíró, jelentősen nőhet a legfőbb ügyész hatalma. A múlt heti halasztás után most már tényleg döntenek az önkormányzati vagyon államosításáról, és határoznak a jövő évi adótörvényekről is.