Elmarad az igazságszolgáltatás átalakítása

2011.11.21. 14:32 Módosítva: 2011.11.21. 15:28

Az előzetesen meghirdetettől eltérően ezen a héten mégsem kerülnek az Országgyűlés napirendjére az ügyészségről és a bíróságokról szóló sarkalatos törvények – derült ki a mai plenáris ülésen.

Információink szerint a csúszás oka az, hogy nem készültek el időre a módosító javaslatok. A módosító indítványok azért voltak fontosak, mert ezekkel küszöbölték volna ki a javaslatban felmerült koherenciazavarokat. Mint megírtuk, erre a hétvégére túlórára hívták be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kodifikációs munkatársait, de úgy látszik, ez sem segített. A módosítók késése miatt a törvényjavaslat végszavazása akár több héttel is elcsúszhat.

A bírósági törvény tervezete alapvetően írja át a bíróságok önigazgatási rendszerét,  minden korábbinál nagyobb kinevezési és adminisztratív jogkört biztosítva a kilenc évre szóló kinevezése után lényegében visszahívhatatlan új vezetőnek. Az új jogszabály értelmében idő előtt távoznia kellene Baka András főbírónak is.

Az ügyészségről szóló javaslat egyebek mellett kiemelten védett közjogi méltósággá emelné a legfőbb ügyészt, akinek kiemelt ügyekben joga lesz megválasztania az eljáró bíróságot.