Lázár: 100 százalékos Matolcsy támogatottsága

2011.11.21. 15:18
A Fidesz frakcióvezetője szerint Matolcsy György támogatottsága 100 százalékos. Az embereket jobban érdekli az euró árfolyama, mint az IMF, nagy fordulat pedig nem történt, csak egy "baleseti biztosítást" kötnek.

Érintőlegesen merült fel az IMF-tárgyalások újrakezdésének témája a Fidesz hétfői frakcióülésén - mondta Lázár János frakcióvezető. Lázár azt mondta, ő nem lát különösebben nagy fordulatot. Egy olyan ország, mint Magyarország nem teheti meg a jelenlegi gazdasági helyzetben, hogy ne hallgasson meg egy olyan ajánlatot, ami biztosítást jelent a növekedéshez. Lázár szerint az IMF-fel való tárgyalások egy garanciális védőhálóról szólnak.

A frakcióvezető azt mondta, a kormánynak nincs miért magyarázkodnia, mert az elmúlt másfél év gazdaságpolitikája sikeres volt, amivel példát mutattunk Európának, több ország érdeklődik azóta a megoldásaink, például a bankadó iránt. Lázár elmondta, ha 2010-ben, teljesen más körülmények között elfogadjuk az IMF ajánlatát, nincs bankadó, nincsenek válságadók és a lakosság terhei sokkal nagyobbak lettek volna - erről beszélt Matolcsy György is vasárnap este a Magyar Televízióban. Ha pedig már Matolcsy - Lázár azt mondta, a miniszter támogatottsága a frakcióban 100 százalékos, és a jövőben is az marad.

Kérdésünkre, hogy a választók részéről találkozott-e olyan visszajelzéssel, hogy a kormány hitelessége kárt szenvedett volna, Lázár azt válaszolta: Hódmezővásárhelyen az embereket nem igazán az IMF érdekli, hanem például az, hogy mennyi a forint-euró árfolyam, ez pedig javult az ő szempontjukból a bejelentés hatására. A legfontosabb a frakcióvezető szerint a növekedés fenntartása, a kormány pedig nem csinálhat presztízskérdést abból, hogy ehhez biztosítást vegyen igénye. Az IMF-tárgyalások ugyanis szerinte erről szólnak - egy baleseti biztosításról.