Két gyógyszerforgalmazó csak készpénzért szállítana a kórházaknak

2011.11.22. 06:50
A gyógyszerforgalmazók már képtelenek finanszírozni a kórházak adósságát.

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyan forgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít. Mindezt levélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – közölte a Népszabadsággal Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke.

Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz. A kiszállított infúziók árának már a negyven százalékával tartósan tartoznak az intézmények, a gyártó pedig lassan képtelenné válik a további folyamatos ellátás biztosítására. Az elnök szerint komoly zavarokat okozhat a gyógyításban, ha a cégek beváltják fenyegetésüket.

Rácz Jenő a lapnak elmondta: a kórházszövetség haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a tárcával, hogy valamilyen megoldást találjanak, ami azért is sürgető, mert az év végéig a lejárt tartozások összege elérheti a 60 milliárd forintot.

A lapnak a Hungaropharma vezérigazgatója, Fellner Antal azt mondta, hogy cége jó néhány kórháznak már most is csak előzetes pénzutalás után szállít. Hozzátette: a nagykereskedő készpénzért vásárol a gyártótól, ám az 5 százalékos árréséből nem engedheti meg magának, hogy finanszírozza a kórházakat. A hazai kórházak már 10-12 milliárddal tartoznak csak a gyógyszerekért.

Hasonló összeget próbál behajtani az intézményektől az Orvostechnikai Szövetség, amelynek hatvan tagvállalata szállítja egyebek mellett a fertőtlenítőszereket, kötszereket, diagnosztikai eszközöket a napi gyógyításhoz – jegyzi meg a lap.