A VÉSZ nem tágít a Lidl mellől

2011.11.23. 20:06 Módosítva: 2011.11.25. 10:59
A Lidl szerint a blokádot szervező vállalkozók és a VÉSZ sem tudott olyan javaslattal előállni, amely megoldást jelenthetne a Gropius Zrt. csődje miatt kialakult tartozási kör felszámolására. A tárgyaláson részt sem vevő VÉSZ viszont azt állítja csak trükközésből tárgyalt a Lidl az áruháza építése során ki nem fizetett vállalkozókkal.

A Lidl számára nincs olyan jogi lehetőség, amely kizárná, hogy ne álljon fenn a dupla fizetés veszélye, ha a cég a raktára köré blokádot vonó vállalkozóknak átutal 170 millió forintot. A pénzt a fővállalkozó csődje miatt nem kaptak meg a Bécsi úti 700 milliós Lidl-áruház építés után.

A Lidl jogi képviselője, Gyalog Balázs az Indexnek azt mondta, hogy ezt a szerdán délután megtartott egyeztetésen az elmaradt munkadíjukat követelő vállalkozók és ügyvédeik is belátták.

Gyalog Balázs szerint a napok óta demonstráló vállalkozók a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége nevű szervezettel együtt korábban azt állították, hogy nekik van jogi javaslatuk a helyzet megoldására, ezért ültek le másodszor is tárgyalni.

Úgy tudjuk, a tárgyaláson, ahova a blokádot szervező VÉSZ képviselőit nem hívták meg, hamar kiderült, hogy jogi javaslat valójában nincs, a vállalkozók csupán megismételték: azt szeretnék, ha a Lidl nekik fizetne, és kihagyná a körből a bedőlt Gropius Zrt.-t.

Gyalog Balázs állítása szerint a megbeszélésen végül a pórul járt cégek képviselői is belátták, hogy jelenleg érvényes magyar csődszabályozás alapján a Gropius felszámolója is benyújthatná követelését a hat vállalkozónak járó 170 millióra, ha azt a Lidl a megkerülésével engedményezéssel kifizeti.

A találkozó után a blokádot szervező VÉSZ vezetője, aki nem volt jelen a tárgyaláson, azt állította a sajtónak, hogy a Lidl elutasította a vállalkozók javaslatát. Éliás Ádám az FN24-nek azt mondta: kommunikációs trükk, időhúzás volt tárgyalást. Szerinte az a követelésengedményezés lenne a megoldás, amely egyébként a tárgyaláson is szóba került.

A VÉSZ vezetője ezután további kemény akciókat helyezett kilátásba a Lidl ellen, amelynek szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központjait november 15-én vette blokád alá, és a következő hetekre is félpályás útelzárásos akcióval fenyegeti a céget.

A VÉSZ korábbi akció során sem a kifinomult technikák alkalmazása miatt vált ismertté. A szervezet Éliás irányításával az év elején neki ment a Tescónak is. A Tesco szintén egy, a Lidléhez hasonló, építőipari körbetartozás alapján került a rohamcsapatként mozgatott szervezet célkeresztjébe, és hiába próbálta jelezni, hogy a vállalkozók rossz helyen kopogtatnak kifizetetlen pénzükért, a VÉSZ több helyen demonstrált az áruházlánc üzleteiben.

A mostani blokád idején pedig több helyen is felbukkant egy Éliás által parancsnoki hangnemben írt VÉSZ-es belső levél, amelyben kizárással és alázással fenyegette meg azokat a szervezeti tagokat, akik a kötelező szolidaritás ellenére sem vettek részt a demonstrációban.