Gyanú van, influenza még nincs

2011.11.23. 16:21

Az elmúlt héten némileg emelkedett az influenzagyanús esetek száma, de közülük egy beteg szervezetében sem mutatták ki az influenzavírust – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

Az év 46. hetében a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az előző héthez viszonyítva nagyjából hat százalékkal többen, 5900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 46. héten nem érkezett jelentés. A 46. héten, az azt megelőző héthez képest az ország tizenkét közigazgatási területén emelkedett, hét területén csökkent, egy területen nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Százezer lakosra vetítve Tolna és Nógrád megyében keresték fel a legkevesebben orvosukat.

A jelentés szerint az orvoshoz fordulók életkor szerinti megoszlása az előző héthez hasonló volt. A betegek több mint tizenkét százaléka volt 14 éven aluli gyermek, csaknem tíz százalékuk 60 éven felüli. A betegek nagyjából fele 15-34 éves fiatal felnőtt, míg a 35-59 évesek aránya több mint 28 százalék volt.

Bezárták a sárkeresztesi óvodát

A légúti tünetekkel megbetegedettek és a hiányzók magas száma miatt a hét végéig nem fogadják a gyerekeket a sárkeresztesi óvodában – közölte Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos.

Az óvodát fenntartó települési önkormányzat azért döntött az intézmény működtetésének szüneteltetéséről, mert a múlt héten egyik napról a másikra megnőtt a hiányzók száma, és e hét elejére már elérte a 60 százalékot.

A kórokozó tisztázására vett légúti mintákat az Országos Járványügyi Központ laboratóriumában vizsgálják. Eredmény a jövő héten várható.