Elköltöztetik az egri végvári vitézeket

2011.11.24. 18:13
Az egri belváros rekonstrukciója során elkerül az egri főtérről a Végvári vitézek elnevezésű szoborcsoport és Dobó István szobra lesz az egyetlen, a városképet uraló alkotás a Dobó téren. Erről a település képviselőtestülete döntött csütörtöki egri ülésén.
Dobó István szobra
Dobó István szobra
Fotó: Tréba Ákos

A határozat alapján a Kisfaludi Strobl Zsigmond által alkotott monumentális szoborkompozíciót, amely 1967-es felállítása óta a Dobó tér egyik meghatározó látványossága, a belváros egy másik pontján, a Szúnyog közben helyezik el.

A szakértői vélemények szerint ugyanis a 8 méter hosszú és 4 méter magas Végvári vitézek "megkérdőjelezi" a Dobó Istvánt ábrázoló, Stróbl Alajos által készített szobor központi szerepét, illetve kellemetlen takarásba helyezi a Városháza eklektikus épületét is.

Eger önkormányzata projektgazdaként jegyzi a "Dobó tér-Eger patak-Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja" elnevezésű, 4,5 milliárd forint értékű pályázatot. A történelmi jelentőségű felújítási projekthez a város 1,2 milliárd forint önerőt biztosít.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága ez év szeptemberében hagyta jóvá a pályázatot és megítélte a támogatást. A beruházás a jövő évben kezdődhet el.

Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szobra, amelyet 1967-ben állították fel a Dobó téren. A háttérben a városháza.
Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szobra, amelyet 1967-ben állították fel a Dobó téren. A háttérben a városháza.
Fotó: Koszticsák Szilárd

A tér névadójának, Dobó István várkapitánynak 1907-ben a tér központjában felállított szobra az eredeti helyén marad a felújítás során is.

Az áthelyezési terv korábban heves vitákat váltott ki a településen. Sokan úgy érveltek, hogy a lovas szobor – amely a téren sétáló gyerekek kedvence és egyfajta mászókaként is funkcionál – hozzánőtt a város lakóihoz. Annál is inkább, mert annak idején egri fiatalok gyűjtötték össze azt a nemesfémet, amely a szoborcsoport alapanyagául szolgált.