Új titkosszolgálatot hoznak létre

2011.11.24. 07:21

A két katonai titkosszolgálat összevonása mellett egy újabb szervezetet is létrehoznak, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot, a NIBEK-et, írja a Népszabadság. Az új szervezet figyeli Magyarország teljes bűnügyi és biztonsági helyzetét, tájékoztatja a kormányzatot, elemez és értékel.

A szükséges adatokat közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzik be más szervezetektől, és az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja. A technikai feltételeket a lap szerint az együttműködésre kötelezett szervezeteknek saját forrásukból kell megteremteniük.

A NIBEK információt igényelhet a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegen rendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi és a szabálysértési, valamint a népességnyilvántartásból, a közlekedési hatóságtól, de még a kötelező biztosítások nyilvántartásából is.

Titkosszolgálati források azt mondták a Népszabadságnak, hogy szakmai szempontból fontos a NIBEK felállítása. Így egy kézbe gyűjthetik a bűnügyekhez fontos és az ország biztonságát veszélyeztető jelenségekre utaló információkat, emellett koordinációs szerepet is betölthet a szervezet.