A magyarok nem elég érettek az új alkotmányra

2011.11.28. 10:30

Soha nem volt még ennyire kommunista cikk az Indexen. A jóérzésű olvasók készítsenek be szódabikarbónát és valami félautomata fegyvert, aztán vegyék föl a Kövér László bajszából font mágikus karkötőt: összeállt a tárlat az Index-olvasók alkotmányillusztrációiból.

Talán emlékeznek, hogy Kerényi Imre húszmillió forintért rendelt történelmi táblaképei annyira felajzották a szerkesztőségünket, hogy mi magunk is ecsetet meg tabletet ragadtunk, hogy elkészítsük a saját festményeinket a magyarság vidám évszázadairól. Abban a cikkben üzentük meg, hogy aki tud jobb illusztrációt festeni az Új Alkotmány díszkiadásába, az ne fogja vissza magát. Jött is egy rakás alkotás Önöktől, íme egy válogatásba oltott keresztmetszet. Összességében az látszik, hogy az ügyes kezű és közben az Alkotmány iránt is érdeklődő olvasóink vagy akkora komcsik, hogy a Gréczy Zsolt komornyikjaként szolgáló öreg ávós adja a másikat, vagy ha nem, akkor nagyon viccesek. Nem rossz keverék, jöjjenek is a művek, a közönség pedig eldöntheti, hogy melyiket tenné be illusztrációnak az alaptörvénybe, ha ő lenne az Ezerfejű Kerényi Imre.

1. Supernova: Cím nélkül

Supernova azzal a jelenettel illusztrálná az új alkotmányt, amikor a síkesztyűt viselő Orbán Viktor leoperálta Schiffer András homlokát, magára illesztette, majd a Hősök terén íjjal mellbe lőtte Európát, akit éppen elrabolt egy filctollfaszú dinoszaurusz. A tanulság a jövő nemzedékeinek: az amatőr plasztikai sebészet veszélyes játék, kesztyűben nyilazni pedig igen béna dolog. Mindkét konklúzióval a legmélyebben egyetértünk.

alk1

2. gzs: A hajléktalanok kiűzetése a Paradicsomból

Bár ilyen téma nem szerepelt Kerényi Imre listáján, csak a népakaraton múlik, hogy gzs eredeti akvarellje bekerül-e az Alaptörvény díszkiadásába. Művéről beszéljen a szerző: "A kép központi motívuma a hétköznapi valóság egyik lényegtelen mozzanatát ragadja meg, egy átlagos kiűzetés hiperrealista eseményvilágát, miközben a kép felső harmadában a Tudás fáját pár perce kivágó polgármester tanítványaival körbeveszi az Örök Élet fáját. Gyümölcsökre lesnek a lombozatban, de sajnos nem találnak, mert kockára lett nyírva, és így nem működik. A kép alsó harmadában egy szomorú metrószerelvény látható, amint beszorult az alagútba, az égen pedig turulmadarak örvendeznek, akikről itt azt is megtudhatjuk, hogy alapvetően vidám, optimista állatok."

alk2

3. gzs: A Szabadságszobor ünnepélyes behajítása a Dunába

A Photoshoppal színezett firka egyértelműen amerikainépszavás hangulatú, ami mélyen felháborító egy demokratikus európai országban. Az alkotóra, utólagos engedelmével, rá is küldtük az Alkotmányvédelmi Hivatalt.

alk3

4. gzs: A Kormány fejet hajt a Népakarat előtt

Vegyes technika ide vagy oda, ezt a művet Önökön kívül a helyszín felé tartó TEK-es kommandó fogja igazán értékelni. Ennyi demagógiáért a minimum a kommandósroham.

alk4

5. styxx: Mentsük meg a keresztény Európát, de NE minden áron!

A Paint program óriási dolgokra is alkalmas, de sajnos ilyen művek létrehozását is segítheti, ezért – styxx hatására – törvényjavalatot nyújtottunk be egy fáljlokénti fix, 590 forint plusz áfás paintadóra.

alk5

6. terasz: Orbán Viktor lenyúlja bla bla bla

Olvasóink sajnos képtelenek megérteni, hogy egy Alkotmányt nem lehet aktuálpolitikai bolgárúrizmusokkal illusztrálni. Elrettentésül itt van terasz művének címe, ami ki sem fért a címsorba: "Orbán Viktor lenyúlja a felégetett magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott megtakarításokat a süllyedő gyorsnaszád megmentéséhez, miközben a lázárjánosba oltott szíjjártópéter a kínai és a szaúd-arábiai szabapcsapatakokkal karöltve feltartóztatja a hazánkra törő IMF-et és EU-t. Az arctalan tömeg alul figyel, a jobb felső sarokban kerényi imre nyelve lóg ki valahonnan"

A mi válaszunk erre: akkor inkább még 50 év Cser-Palkovics Andrással!

alk6

7. Mistinguett: Persephoné elrablása

A tűfilc az tűfilc, az viszont nem világos, hogy Zeusz és Demeter leányát itt az alvilág királynőjeként vagy az anyatermészet megtestesítőjeként nyeli-e el a nokiás doboz, illetve az sem, hogy mindennek mi a köze az új alkotmányhoz. Talán az lenne a megoldás, hogy a komcsik halál korruptak?

alk7.png

8. ralpa: Villanás a víz alól

Végre egy munka, szintén Painttel készült, amelyik a magyar történelem humoros vonásaira reflektál. Az alcíme, ha nem lehetne elolvasni: "avagy Mátyást királlyá koronázzák a Duna jegén, Búvár Kund perspektívából. Fenyegető, ám később alaptalannak tűnő előjelekkel".

alk8

9. Ármin: I. Szent Viktor szentté avatása és királlyá koronázása

Minden szempontból igazi neobarokk alkotás, kivéve, hogy nagyobb kommunista, mint Vlagyimir Tkacsenko. És itt aztán nem levegőbe beszélés a vegyes technika emlegetése.

alk9

10. Ármin: I. Szent Viktor és barátai legyőzik a globáltőkét

Pont mint az előbbi, erre Szanyi Kapitány is nyomná az ötöst! Főleg, ha tudná, hogy a tű- és rendes filc, a vízfesték és a digitális utómunka mellett a takony is ott volt a felhasznált anyagok között. Dániel Péters, Dániel Péters everywhere!

alk10

11. Ármin: A Csurka-lovasszobor leleplezése a Citadellán

Na, ezt kapásból továbbküldtük Bartus Lászlónak, a Philadelphiai Munkásőrség állítólag már gyűjti is rá a pénzt, hogyí megfestessék négyszer négyesben.

alk11

12. Dzsunga 'Tufák' Tivadar: Síró gyermekét túrórudival védő magyar hős lovasrohamkor

Nagy kedvencem ez a kép, és nemcsak azért, mert igazi, klasszikus festmény-festmény. Visszadta a hitemet a történelmi táblaképfestészetben. Úgy tűnik, hogy a Kerényi-témák közül a lovasroham volt az igazi.

alk12

13. H & M: Sátán Dobrev Klára jelenlétében felajánlja a panelprolik szavazatait Medgyessy Péternek, miközben a világra Gyurcsány Ferenc árnya vetül

Érdekes, hogy vizuálisan pont ez a kép emlékezetett a legjobban a hivatalos Kerényi-istálló egyes alkotásaira, de ki tudja, hogy ez negatívum-e. A címe mindenesetre kiváló.

alk13

14. H & M: Rákosi Mátyás nem mosolyog mert szerinte csak villámlik, noha épp fényképezik

Hoppá, egy mestermunka, a saját képes alkotmányomba ezt tuti be fogom kasírozni. Ebből, mint régen a Szegények Bibliájából, többet tudhatunk meg az ötvenes évekről, mintha megtanultunk volna olvasni.

alk14

15. H & M: Kun Béla király izraelitákat telepít a tatárdúlta Rumbach Sebestyén utcába

Nagyszerű témaválasztás, ami egyformán népszerű lehet a bal- és jobboldali alkotmányolvasgatók körében, különös tekintettel a vizuális értelemben is klasszikus feldolgozásra

alk15

16. H & M: Biszku Béla Bécsbe küldi a sofőrjét mandarinért, de az forradalmi hevületből narancsot hoz

Ötcsillagos alkotás szolid gyümölcsreferenciákkal, már-már De Chiricó-s képi világgal, mi kapásból megvettük.

alk16

17. S.Z. : Vörösiszap

Na, ezt nevezem igazi Alkotmányillusztrációnak! Ez tuti, hogy nem megosztó, aktuálpolitikai utalásokat szinte lehetetlen belemagyarázni, és a szemet sem izgatja.

alk17

18. Duke Flipchart: A Nemzeti Együttműködés Szelleme Vezéreink Gyengéd Útmutatásával Létrehívja Hazánk Új Történelmi Alaptörvényét

Protest artnak nyilván nincs helye egy Alkotmányban, de lehetséges, hogy versenyzőnk ezt azért nem értette meg, mert – neve alapján – külföldi származású.

alk18.png