Pandora, Gabriella
6 °C
15 °C

Megalapozzák a költségvetést

2011.11.28. 15:12

Hétfőn 11 új törvényt, köztük négy sarkalatost fogadhat el a parlament, így végre lezárul az igazságszolgáltatás átalakítása és megalapozzák a jövő évi költségvetést is. Az ellenzék napirend előtt kicsit szidta Matolcsy György gazdasági minisztert, az MSZP pedig sajtótájékoztatón támadta az új választási törvényt. A Jobbikot a Leader program jövője és a 2008-as DAC-Slovan meccs aggasztotta, a szocialisták pedig a nyugdíjasokat féltették Orbán Viktortól. Az ülés alatt új feladatot kapott Gál András Levente, a KIM eddigi közigazgatási államtitkára. Olvasóink többsége arra szavazott, hogy megérdemeltük a Moody's keserű bizonyítványát.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:
  Parlament

  626 igen, 279 nem

  Közvetítésünk vége felé így áll a szavazás. Arról kérdeztük Önöket, hogy megérdemeltük-e a Moody's leminősítését. Úgy tűnik, hogy az Index klikkelős kedvű olvasóinak többsége szerint nem volt túlságosan szőrös szívű a hitelminősítő.

 • Varga interpellációja után az azonnali kérdések következnek, de Martonyi János kivételével egy miniszter sem tartózkodik a teremben, így ezeket most nem közvetítjük. Ma 11 törvényt, köztük az igazságszolgáltatást átalakító négy sarkalatos törvényt fogad el a parlament, ezekről bővebben olvashat előzetesünkben. Ezen kívül döntenek Matolcsy György határozati javaslatáról is, amelyben 12,7 milliárd forint zárolását kezdeményezi.

 • Varga nem tudta elfogadni a választ, mert az érintettek se tudnák elfogadni. A gazdasági társaságokat az egyesületek megalakulásával együtt lehetett volna csak megszüntetni, a döntés központosításával pedig lényegében "kiherélték" a programot. A kormánytöbbség így is elfogadta a választ.

 • A kormány valamiért úgy döntött, hogy a jövőben máshogy működhetnek csak a leader-csoportok, de hogy miért is, azt nem értettük. Mindenesetre ha valahol nem alakulnak meg a leader-akciócsoportok, ott valóban államosítják a programot.

 • V. Németh Zsolt államtitkár szerint 2010 őszén hoztak létre munkacsoportot a leader-program felülvizsgálatára. Ez új módszereket dolgozott ki a program belterjességének felszámolására és a korrupció megszüntetésére. Az elektronikus pályáztatást, amely két hete "nem összeomlott, csak nagy mértékben lelassult", sokkal gyorsabb elbírálást tesz lehetővé a papír alapú pályáztatásnál.

  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Varga szerint el akarják venni a leader címet a nonprofit szervezetektől, miközben nincs kiírva pályázat az új csoportok létrejöttére. Az új leader-csoportok leghamarabb március-áprilisban jöhetnek létre, emiatt 2500 pályázat áll le. A kormány a leader államosítására készül. "Rombolni a gyermek is tud, ezt teszi a kormány" - zárta felszólalását.

 • Ma is nyolcan interpellálhatnak, így a jobbikos Varga Géza a vidékrombolásról kérdezheti a vidékfejlesztési minisztert. Mint megtudtuk, "kanosszajárás zajlik a leader mozgalomban", és elhangzott Orbán Viktor kedvenc szava, a szubszidiaritás is. A lényeg, hogy Varga szerint a kormány rossz színben tünteti fel a leader-szervezeteket, miközben a gyanús üzelmeket űző Leader-csoportokkal szemben nem léptek fel.

 • Valami lehet a levegőben, Fónagy válaszára reagálva Korondi "elszervedett veszteségekről" beszélt. Az államtitkári válasz nem elégítette ki, a parlamentet viszont igen.

 • Ráadásul, ha csak a kormányrendeletet vonnák vissza, az értelmetlen is lenne, mert akkor se lehetne megadni a kedvezményeket, amelyek amúgy most is megilletik a dolgozókat, legalábbis azokat, akik 2009 előtt megkapták a kedvezményeket. Fónagy nyelve is botlott, ő "előző kármányokat" emlegetett.

 • Fónagy János államtitkár egyetért Korondival abban, hogy az elmúltnyolcévet nem fogják a vasút aranykoraként emlegetni. A vasutasok kedvezményeit viszont a vasutas szakszervezetek tudtával vonták meg.

 • A jobbikos Korondi Miklós arra kíváncsi, mikor adja vissza a kormány a vasutasoknak a menetdíjkedvezményt, amit a szocialista kormányok vontak meg - akik emellett le is rombolták a vasutat. "Rendkívül foltos lenne a rendelet visszavonása" - mondta, vélhetően nyelvbotlásból.

 • "Ön arra a kérdésre, hogy mit akarnak eltitkolni, nagyon sikamlós választ adott. Úgy csinál, mintha a tanulmánynak lenne olyan tartalma, amely az adóelkerülést könnyítené meg, miközben a várható hatásairól nem beszél" - mondta Lamperth, aki szerint a válasz így elfogadhatatlan. A parlament kormánypárti többsége szerint viszont elfogadható.

 • A tanulmányt pedig azért titkosították, mert az olyan adatokat is tartalmaz(hat), amelyek megkönnyíthetik az adókerülést. Továbbá jövőbeni terveket is tartalmaz(hat), amelyek alapján az adózók véletlenül előre tudnának számolni. Az eva kulcsának megemeléséből pedig plusz bevételek származnak.

 • cikkünk a témában:
  Parlament

  Új adóval váltják fel az evát

  2013-ban kivezetik az evát, de lesz helyette valami más, valami új.

 • A minisztérium belátta, hogy szükség van valamilyen általányadózásra, de az evát továbbra sem tartják alkalmas adónemnek, mert nem ösztönzi a beruházásokat, ráadásul az evások nem érdekeltek abban, hogy számlát kérjenek, mert nem számolhatják el.

 • "Az igazság az, hogy múlt hét hétfőn az országgyűlés elfogadta, hogy jövőre nem szűnik meg az eva" - kezdte válaszát a kormány nevében Cséfalvay Zoltán, aki szerint ez nincs ellentmondásban a kormányzat adórendszert egyszerűsítő szándékával. Csupán időt hagynak a választásra.

 • cikkünk a témában:
  Parlament

  Így szabták összevissza a jövő évi adózást

  Többek között az új eva is emelkedik, de itt elolvashat mindent a 2012-re vonatkozó új adótörvényekről.

 • "Mit tartalmaz a hatástanulmány, amely alapján döntés született az eva megtartásáról, kulcsának megemeléséről" - kérdezte Lamperth, feltételezve, hogy a hatástanulmány alapján mégsem váltaná be a várt reményeket akár az eva megszüntetése, akár kulcsának megemelése.

 • Lamperth Mónika az eva sorsa iránt érdeklődik, bár felszólalása elején maga is felelevenítette, hogy a kormány szándékai ellenére egyelőre mégsem szűnik meg az adónem. Lamperth felidézte azt is, hogy a nemzetgazdasági minisztérium titkosította az eva megszüntetésének hatásairól szóló tanulmányt.

 • "Ne versenyezzünk, hogy önnek vagy nekem volt több közöm az előző időszakhoz, tartok tőle, hogy ön nyerne" - vágott vissza Harangozó, aki szerint igenis aggályos, hogy az új központ nyomozati joggal bíró szervezeteket utasíthat, így felhasználható bárki likvidálására is. Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

 • Érdemben pedig arra hivatkozott, hogy a törvénytervezet tárgyalását csak a héten kezdi a parlament, tehát még nem végleges a javaslat. Amúgy pedig azért van szükség az adatlekérések központosításhoz, hogy lépéselőnybe kerüljenek a bűnözőkkel. A központ amúgy csak célhoz kötötten és dokumentáltan kérhet le adatokat. Összességében az állampolgárok érdekét szolgálja majd az új intézmény.

 • "Talán nem véletlen, hogy az MSZMP jogutódjának a titkosszolgálatokról a III/3 ugrik be" - ütötte le a magas labdát Kontrát Károly belügyi államtitkár, megemlítve Medgyessy Péter SZT-tiszti múltját, és azt is, hogy az MSZP hatalmi célokra használta a titkosszolgálatokat.

 • Harangozó nem talált garanciát a törvényben a visszaélések ellen, és külön aggasztja, hogy az új szerv néhány gombnyomással saját irodáiban tudja ellenőrizni akár azt is, hogy "Harangozó Tamás hol lakik, mikor és hova utazott, és milyen válaszokat adott a szociális konzultáción".

 • Magas labdát készül feladni a kormánynak Harangozó Tamás, aki szerint a kormány a III/3 világát kívánja újjáéleszteni. Erre a Nemzeti Információs Központ felállításából következtet, amely minden nyomozóhatóság adataihoz hozzáférhet. "Mi a garancia arra, hogy az új titkosszolgálat csak célhoz kötötten, valóban a szükséges mértékben fogja csak kezelni az állampolgárok adatait?" - kérdezte.

 • Szilágyit nem nyugtatta meg a válasz, mert a kormány nem fogadta el módosító indítványukat, amelyben megakadályozták volna a kótyavetyélést. A parlament ennek ellenére is elfogadta az államtitkári választ.

 • Szabó Erika államtitkár szerint a sanda gyanú megalapozatlan, csak annyi történt, hogy az állam ezentúl nem a megyei önkormányzatokon keresztül, hanem közvetlenül működteti majd ezeket az intézményeket. Tehát nincs szó privatizációról, sem államosításról, mert ez eddig is állami tulajdon volt.

 • Mit szándékoznak tenni a megyei önkormányzatok államosított vagyonával? -kérdezte az LMP-s Szilágyi Péter, azzal a sanda gyanúval, hogy a kormány új privatizációt készít elő.

 • cikkünk a témában:
  Parlament

  Vezetnek az igenek!

  Szavazhatnak, hogy megérdemeltük-e a leminősítést.

 • cikkünk a témában:
  Parlament

  Szuperállamtitkár megy a KIM-ből

  Gál András Levente új állásáról elkészült az Index új cikke. Olvassák el, amíg tart a kormánypárti interpelláció!

 • Szávay szerint Martonyi válasza jóindulatú, de kevés konkrétumot tartalmaz, ezért nem fogadta el a választ. A parlament viszont elfogadta.