Besegítünk a szlovák egészségügynek

2011.11.30. 23:59

A szlovák egészségügyben kialakult helyzet miatt szerdán Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár telefonon is egyeztetett Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszterrel, majd ezt követően a határ menti betegellátás megerősítéséről döntött - tájékoztatta az államtitkárság este az MTI-t.

Mint írták, a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Ennek érdekében az egészségügyért felelős államtitkárság felvette a kapcsolatot számos hazai szakmai és egészségügyi intézmény vezetőjével, valamint a szakmai kollégiummal. Ezt követően az államtitkárság felkérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a határ menti területeken erősítsék meg a sürgősségi szolgálatot, továbbá felkért tizenhárom határ menti kórházat, hogy a Szlovákiából esetleg érkező sürgős esetek ellátása érdekében legyenek fokozott készültségben. Az államtitkárság kezdeményezte, hogy a szlovák egészségügyi miniszter a visegrádi országok részvételével jövő hétre egyeztetést hívjon össze.

Ezen felül az Országos Mentőszolgálat koordinálásával arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a 06-1/331-9133-as, éjjel-nappal hívható telefonszámon önkéntes orvosok ajánlják fel humanitárius segítségüket a szlovák sürgősségi betegellátásban - tették hozzá.

A szlovákiai sürgős betegek ellátásával kapcsolatos adminisztráció tekintetében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szlovák szaktárca folyamatosan egyeztet - írta az államtitkárság.

"Az egészségügyi humánerőforrás krízis az európai - különös tekintettel a közép-kelet európai - országok sorfordító kérdése" - fogalmaztak. Az európai egészségügyi munkaerő-mobilitásról jövő szerdán európai szintű konferenciát rendeznek Brüsszelben, ahol Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár plenáris nyitó előadást tart. Az eseményen az államtitkár találkozik John Dalli-val, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztossal, akivel az Európa szintű krízishelyzetről, az európai egészségügyi emberi erőforrás programok további fejlesztési lehetőségeiről egyeztetnek majd - írta az államtitkárság közleményében.

Felmondtak az orvosok

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy 2000 kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este 15 kórházban szükségállapotot hirdetett ki. A 2400 orvos közül szerdán 1600 továbbra is fenntartotta felmondását.

Szócska Miklós egy szerdai sajtótájékoztatón már beszámolt arról, hogy a visegrádi országok (V4) egészségügyi vezetőinek találkozóját javasolta szlovák kollégájának. Mint fogalmazott: "mivel az emberi erőforrás krízishelyzet" több évtizedes probléma eredménye, ezzel uniós szinten a visegrádi államok szintjén hosszú távon kell foglalkozni.

Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa a Borsod Online-nak azt mondta: valószínűleg a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy nálunk (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket.

Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, "ne gyengítsék küzdelmüket".

Hangsúlyozta: a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek nevezte a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében "erőszakot alkalmaznak" az ottani orvosokkal szemben.