Így nyomta le az ellenzék a kormányt

2011.12.01. 17:37 Módosítva: 2011.12.01. 20:51
Az ellenzék összehangolt akciója miatt végül mégsem hajnali két órakor tárgyalták a Fidesz számára kínos törvényeket, hanem már a tévéközvetítés alatt. Ehhez csak annyi kellett, hogy az ellenzék 28-30 órát üljön a Parlamentben, és kétpercenként megnyomja a felszólalást kérő gombot. Kitartó faggatózásunkra valamiért sokáig tagadták, hogy az akcióról egyeztetett az MSZP, a Jobbik és az LMP, pedig másképp képtelenség lett volna.

„Az ellenzék alakította a napirendet, ez óriási siker" – számolt be az elmúlt 25 óra parlamenti munkájáról az LMP-s Szilágyi László, igaz, karikás szemei, zilált haja és  reszelős hangja ellenpontozta a győzelmi híreket.

Szilágyi László
Szilágyi László
Fotó: Barakonyi Szabolcs

„A Fidesz úgy állította össze a napirendet, hogy három fontos törvény vitája ne kerülhessen a nyilvánosság elé" – világította meg az ellenzék akciójának hátterét. A fideszes vezetés alatt csődbe ment Esztergom állami megsegítését, a kormánypárton belül is összecsapásokhoz vezető, felsőoktatásról és a köznevelésről szóló törvény vitáját ugyanis csütörtökre virradó hajnalra időzítette a parlamenti többség.

Az ellenzék összehangolt akciója miatt a vita végül mégis átcsúszott abba az idősávba, amikor a tévé már közvetíti a parlamenti eseményeket. Csütörtök reggel a képviselők a fideszes Meggyes Tamás egykori esztergomi polgármester ügyeit boncolgathatták úgy, hogy a köztévén is követhető volt.

Testközelből a helyzet viszont inkább egy olyan győztes csatához hasonlított, ahol a hősök hulla fáradtan támolyognak a harcmezőn, miközben a vert sereg kényelmesen alszik otthon az ágyában.

Életünket és álmunkat

„Tegnap reggel nyolckor kezdtem itt a Parlamentben, délután hazamentem, hogy elhozzam a gyerekem az óvodából, lefektettem, és siettem vissza. Egész éjjel benn ültem" – mondta a karikásszemverseny nyertese, Osztolykán Ágnes, aki a 27. órában egy energiaital segítségével tartotta magát életben.

Osztolykán Ágnes
Osztolykán Ágnes

„Most csak kiszellőztetem a fejem, mert nem mehetek haza, amíg az oktatási törvény vitája le nem zajlik" – sugallta, hogy a büfések készülhetnek további energiaital-vásárlásokra.

Úgy tűnik egyébként, hogy a képviselőket hivatali esküjük stimulálja, mert a maratoni ülést egy újságíró átlagos koffein- és taurinbevitelével nyomták le. Szilágyi Péter (LMP) vezeti a koffeinlistát négy kávéval, egy energiaitallal és egy csokival. Ő 27 óra ülésezés után fájó kéz- és lábfejére panaszkodva indult haza, hogy néhány óra alvás után kezdje az egészet elöről.  A szintén LMP-s Szilágyi László 3 kávét ivott, a 25 óra után kissé dezorientált Vágó Sebestyén (Jobbik) két kávéról számolt be. Osztolykán egyetlen taurinadaggal került a sor végére.

Szilágyi Péter
Szilágyi Péter

A Fidesz-KDNP szerencsére nem rombolta egészségét ilyesmikkel, mert bár a törvényeket az ő programjuk alapján kellett volna a 18. munkaórában tárgyalni, csak néhány olyan vidéki fideszes képviselő maradt éjszakára, akiket a felsőoktatás szakértőiként rendeltek be hajnalra. „Egyre dühösebbek voltak, ahogy fáradtak, nem számítottak arra, hogy az ellenzék szétobstruálja az éjszakát" – derült ki Osztolykán szavaiból, hogy létezik a fáradtságnak kormánypárti és ellenzéki formája, és az előzőt sokkal nehezebb elviselni.

„Éjszaka heten voltak benn, ami a Fidesz 3 százaléka" – mondta Nyakó István, aki az MSZP wellness tagozatának tagjaként aznap reggel fél nyolcra érkezett. (Cikkünk megjelenése után a Fidesz-frakció sajtóosztálya jelezte, hogy kimutatásuk szerint a teremben 20-30 közötti képviselő tartózkodott.)

Nyakó István
Nyakó István

Csodás véletlen?

„Nem volt egyeztetés az ellenzéki pártok közt, spontán alakultak így az események" – sorolta a csodás véletlenek közé az egész éjszakás, összehangoltnak tűnő felszólalásdömpinget a kipihent szocialista. „Az MSZP-vel nem szoktuk összehangolni a dolgokat" – tiltakozott bármifajta közösség ellen a jobbikos Staudt Gábor is. „Nem beszélhetünk összehangolt akcióról. Mi csak a Fidesz titkosszolgálati törvényének furcsaságairól akartuk kérdezni Kontrát Károlyt, akit hajnalig benn tartottunk, és egyre kellemetlenebb helyzetbe került" – állította a szintén jobbikos Vágó. „Így alakult" – okolta a véletlent Szilágyi László is, mellesleg megjegyezve: Kontrát Károlyt azért állította falhoz a Jobbik, mert sérelmezték, hogy büntethető lesz, ha valaki egy demonstráción símaszkkal eltakarja az arcát.

Staudt Gábor
Staudt Gábor

Végül Osztolykán Ágnes szólta el magát: „Az oktatási törvénnyel foglalkozókkal egyeztettünk. Hillerrel és a Ferenczivel a Jobbikból. Közös cél volt, hogy ne hagyjuk az éjszakában elrejteni a törvényt." Szilágyi Péter pedig elárulta, a Jobbik kezdte az akciót: „Gaudi bejelentette, hogy ha kell, reggelig folytatják a nemzetbiztonsági törvény vitáját. A patkóban egyeztettünk, hogy akkor csatlakozunk."

"Ne nemzetközi tárgyalásra gondoljanak. Spontán folyosói beszélgetés öntött formát – ismerte el Hiller István az együttműködést, mikor a hallottakkal szembesítettük. – De ez csak szakmai, nem politikai együttműködés" – tette hozzá a kipihentnek tűnő szocialista, aki az előző nap kezdett, de éjjel aludt másfél órát.

Hiller István
Hiller István

Éjjel nem csinálták azt

Az ellenzék egyébként nem csak az együttműködést takargatta, de valamiért azt is, hogy éjjel obstruáltak volna. Bár a módszer bevett parlamenti gyakorlat, egy idő után úgy éreztük, mintha a képviselők sikamlós szokásairól kérdezősködtünk volna.

„Éjszaka is fontos kérdéseket tárgyaltunk" – állította a kialvatlanságtól falfehér Szilágyi László, nagy levegőt vett, hosszasan nézett ránk, majd megjegyezte, hogy most nem jut eszébe. „Ja igen, a rehabilitációs járulékról volt szó."

„Az nem obstrukció, ha rámutatunk, milyen lehetetlen munkára kényszeríti a parlamentet a Fidesz" – terelt Pál Tibor (MSZP) . A képviselők csak azután nyíltak meg, hogy bizonygattuk, az obstrukció egyáltalán nem olyan, mint mikor az ember nem adja át a helyét egy idős néninek a villamoson. Végül Hiller egyenesen a parlamenti munka egyik mesterfogásaként taglalta a módszert: „Közepes szakmai tapasztalattal ha kell, 12 órás vitát is le tudunk vezetni kétperces megszólalásokkal. Még az ívét is meg tudom tervezni, ha tudom, kik a megszólalók, és milyen témákkal foglalkoznak."

Pál Tibor
Pál Tibor
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hoffmann Rózsa kicsit szunyókálhatott

Tiz óra körül végül lehetőségünk nyílt megkérdezni a kormánypártot is a  módszerről, ekkorra ugyanis megérkeztek az első fideszesek is. „Szerencsére vannak munkatársaim, akik őrt álltak, így nem kellett egész éjszaka benn lennem" – nyugtatott meg minket Hoffmann Rózsa. A felsőoktatási törvényért felelős államtitkár rámutatott, hogy nem igaz az ellenzék állítása, miszerint a kormány el akarta rejteni a törvény vitáját: „Interneten is lehet követni a parlamenti vitát, tehát hézag van az állításban."

Hoffmann szerint vita amúgy sem lett volna, a törvényjavaslatot a sajtóhírekkel szemben ugyanis szinte a teljes Fidesz-frakció támogatja, csak néhány nagyhangú képviselő csinálja a bajt.

Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa

Szijjártó Pétertől azt akartuk megkérdezni, nem ellenkezik-e a fideszes pártfegyelemmel, hogy csupán néhány képviselővel vannak jelen a nem műsoridőben folyó parlamenti vitákon. Orbán szóvivője lapunknak annyit mondott: „Sietésben vagyok. Majd akik obstruálnak, elmondják, miért csinálják."

Mivel szeretnénk mindenben megfelelni a miniszterelnöki szóvivőnek, ezért íme: „Rá akarunk mutatni, hogy itt a kínos témák tudatos elrejtése zajlik" (Hiller István) „Felháborító, hogy a törvényeket úgy kell tárgyalnunk, hogy még átolvasni sincs idő az anyagot"  (Staudt Gábor) „A fontos törvényeket most feszített ütemben tárgyalják, hajnalokig, miközben szeptember-októberben alibitörvényekkel bajlódtak."  (Szilágyi László) „Remélem, lassan a Fidesz is érzi, hogy ez az őrült tempó nem tartható."  (Szilágyi Péter)

Az ellenzék csütörtöki győzelméhez Hoffmann Rózsa annyit tett hozzá: „Az oktatási törvényt a jövő héten elfogadjuk, és az alapjaiban nem fog változni."