A szlovákiai betegáradat még várat magára

2011.12.02. 15:32
Nem érkezett még szlovákiai beteg a határ menti magyar kórházakba a szlovákiai orvosok felmondása miatt. A kialakult helyzet hatására Szlovákia segítséget kért Magyarországtól, az egészségért felelős államtitkár pedig megerősítette a határ menti kórházakat és mentősöket. Éger István, az orvosi kamara elnöke, ezzel szemben arra kérte a magyar orvosokat, hogy ne gyengítsék a szlovák orvosok küzdelmeit.

Egyik, általunk megkérdezett, határ menti magyar kórházba sem érkezett szlovák beteg az elmúlt 48 órában.

November 30-án járt le a felmondási ideje annak a kétezer szlovákiai orvosnak, akik még szeptemberben adták be felmondásukat. Csütörtöktől 1200 orvos nem dolgozik a szlovák egészségügyben, miután a legutolsó tárgyalások is sikertelenül végződtek a kormány és a szakszervezetek között. Az ágazatban amiatt alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről.

Ezek miatt a szlovák kormány hétfő este 15 kórházban szükségállapotot hirdetett ki. Az egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítására humanitárius segítséget kért Magyarországtól. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köremailben tudatta tizenhárom határ menti kórházzal, hogy készüljenek fel a sürgősségi esetek ellátására. Az államtitkárság felkérte még az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy ők is erősítsék meg a határ menti területeken a sürgősségi szolgálatot.

Az orvosi kamara ellenállásra bíztat

Ennek ellenére Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, "ne gyengítsék" küzdelmüket.

Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa a Borsod Online-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy nálunk (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket.

Itthon nincs még szlovákiai beteg

A helyzet felmérésére megkerestünk néhány határ menti kórházat. Az esztergomi Vaszary Kolos kórházba rendszeresen járnak szlovákiai betegek, mivel az intézménynek két éve szerződése van egy szlovák biztosítótársasággal. De sem csütörtöki, sem a mai napon nem érkezett beteg a szlovákiai események hatására, ez nem befolyásolta a működést, nyilatkozta Koller Zoltán a kórház főigazgatója.

Dr. Ferencz Péter a komáromi Selye János kórház főigazgatója szerint a kórház fel van készülve egy lehetséges szükséghelyzetre és tudják fogadni az akut beteget. A kórházigazgató már felkereste a komárnói kórház vezetőjét és egyeztettek a sürgős esetek lehetséges befogadásáról. A kórházban az ügyeletek, a mentősök, a szülészet- nőgyógyászat és sebészet is fel van készülve egy nagyobb beteghullámra. Ha érkeznek betegek, azok valószínűleg hétvégén érkezhetnek, mondta Ferencz.

A kórházba egyelőre még nem érkezett szlovákiai beteg, inkább az információéhség és érdeklődés a nagyobb, az Index érdeklődése előtt már a helyszínen járt az egyik szlovákiai tévé, akik szintén a lehetséges beteghullámról forgattak a határ menti kórházakban.

Komárom speciális helyzetben van a főigazgató szerint, mivel itt tulajdonképpen egy városról van szó, és az itteni kórháznak is van kapcsolata a két legnagyobb szlovákiai biztosítótársasággal, de a komáromi és érsekújvári területek kevésbé érintettek,  ez inkább Pozsonyt, környékét és az északi területeket érinti.

Még nem volt szlovákiai beteg, de elvi készenlét van a kórházban, mondta Dr. Tamás László, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója. A kórház előzetes megbeszélés alapján tud majd sürgősségi ellátásra beteget felvenni.