Követelték a válságtanácsot

2011.12.03. 18:36
A kormány gazdaságpolitikája ellen szervezett tüntetést az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport, a Szolidaritás is csatlakozott. Tízezrek helyett csak ezrek jöttek el most, de így is voltak új ötletek: Hajós András civil megfigyelőt küldene az IMF-tárgyalásokra, a hajléktalanság kriminalizálása ellen pedig csak most indul az igazi kampány.

Biztos mindenki volt már olyan házibuliban, amitől nem várt többet, csak néhány pohár bort, beszélgetést a nappaliban, aztán korai hazamenést, hogy otthon még pont beleférjen egy epizód valami sorozatból lefekvés előtt. És olyanban is biztos mindenki volt, ami ezek után váratlan fordulatot vett, megjelentek a távoli haverok óriási hanggal, egészen másféle hangulatban, és onnantól alapjaiban változott meg a buli.

Nem rohangáltak poroltóval

Valami ilyesmi történt szombat délután a Képviselői Irodaház előtt, ahol csendesen várakoztak a Matolcsy-ellenes tüntetés kezdetére az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport  kommentelői, amikor a Kossuth tér felől egyszer csak feltűnt a szakszervezeti tüntetésről érkező menet Szolidaritás molinóval és sűrű orbánozással, aztán nagy csinnadrattával a joviális tömeg közepére ékelődtek. Nagy felfordulás így sem támadt: a bulira érkezők nem hugyozták le a házigazda fogkeféjét és nem üldözték egymást poroltóval, legfeljebb kicsit felhangosították a zenét, de folytatódhatott tovább a buli békében.

Tüntetés a kormány gazdaságpolitikája ellen

Az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport most nem futott neki akkora lendülettel az ügynek, mint korábban, nem volt több hónapos bevezető Facebook-kampány, videókilp és egyéb felvezető elemek, egyszerűen csak egy héttel korábban meghirdették az eseményt. A résztvevők száma ennek megfelelően most Szolidaritásostul sem volt több néhány ezernél, és a műsor is visszafogottabb volt, kevesebb híres felszólalóval, zenés show nélkül. Még a Nem tetszik a rendszer is csak felvételtől ment le.

Civil megfigyelő

Bár előzetesen úgy tűnt, az esemény Agysebész Györgyre és a kormány gazdaságpolitikájára lesz kihegyezve, kifejezetten gazdasági témában csak Hajós András, a tüntetés sztárfellépője beszélt. Hajós azzal az ötlettel állt elő, civil megfigyelőt kell küldeni az IMF-tárgyalásokra - ezt először viccként vezette fel, de elmondta, teljesen komolyan gondolja, és szerinte van is ilyesmire példa. Az ötlet nagy tetszést váltott ki, aki pedig a helyszínen nem tudott tapsolni, hétfőtől akár be is lájkolhatja majd, ekkor indul majd Facebook-kamány az ügyben.

Bár Hajós húzása jó ötletnek tűnik, igazán nem ezzel lopta be magát a szívünkbe, hanem azzal, hogy beszólt egy túlságosan lelkes tüntetőnek: egy hölgy bekiabálta neki, hogy “segítünk”, amikor még el sem mondta, mi az ötlete, erre azt mondta, olyan tüntetőkre, akik gondolkodás nélkül támogatnak egy ügyet, inkább a Fidesz-gyűléseken van szükség. Nem tudtuk elhessegetni a gondolatot, hogy megrendezett jelenetről volt szó, de még ha az is volt, az ilyen minidrámák mindenképp jót tesznek bármilyen tüntetésnek.

Nem engedi elfelejteni

Hajós beszédének végén váratlanul megjelent a képviselőház ablakában Vágó Gábor, Scheiring Gábor és Szilágyi László egy bőrönddel és Gyuri már csomagol felirattal, lett is nagy öröm a közönség soraiban, de ennél több Matolcsyzás már nem jutott szombatra.

Tüntetés a kormány gazdaságpolitikája ellen

A nap legerősebb beszédét Kopiás Attila Steve, a Börtön helyett lakhatást szervezet vezetője mondta, aki arról beszélt, egymás után jönnek a felháborító lépések a kormánytól, így pedig könnyű elfelejteni azokat, ő azonban választott egyet ezek közül, amihez ragaszkodni fog és amit nem fog engedni feledésbe merülni: a hajléktalanság kriminalizálását. A szervezet, mely csütörtök éjjel Budapesten tíz helyen, vidéken négy helyen, valamint külföldi támogatók segítségével Oxfordban és Lyonban is utcai virrasztást tartott, mostantól egyre erősödő kampányt tervez a témában.

Kopiás azt mondta, még néhány hónapja sem gondolta volna, hogy egyszerű állampolgárok így ki fognak állni egy ügyért. Azt pedig ő is elismerte, amit Kocsis Máté mond, vagyis, hogy a hajléktalanellátás helyzete egyáltalán nem megoldott, de szerinte  a kormány kétharmaddal bármit tehetett volna, ehelyett csak ártatlan embereket kriminalizált.

Nem a jobb, nem a szélsőjobb, na vajon ki?

A legerősebb után jöjjön a délután legkínosabb produkciója, Kerék-Bárczy Szabolcsé, aki láthatóan azzal a céllal jött, hogy Gyurcsány Ferenc mellett tartson kampánybeszédet, a neve említése nélkül. Az elején tett ugyan néhány tiszteletkört arról, hogy 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat kell, valamint “új kultúra”, aztán jött az alig leplezett kampány: Kerék-Bárczy szerint nem elég a tiltakozás, hiteles alternatíva kell a kormánnyal szemben, ami semmiképpen sem lehet a szélsőjobb, a demokratikus oldalon pedig nincs túl nagy mozgástér, ezért össze kell fogni. Mire eljutott odáig, hogy a "demokraták nem lehetnek ellenzékben", már tényleg nem is volt igazán szükség a nevesítésre, vágni lehetett a Gyurcsány-szagot a levegőben.

Ami már csak azért is érdekes,mert az utána felszólaló Nádori Lídia, a Hálózat a Tanszabadságért csoport tagja  éppen a kettős beszédről szólt, amire szerinte az új köznevelési törvény kényszeríti a tanárokat majd, akik ezentúl csak akkor mernek majd őszintén beszélni, ha magukra zárják a tanterem ajtaját, és nincs ott a tanfelügyelő - pont, mint a Kádár-rendszerben. A szerintük család- és gyerekellenes köznevelési törvény ellen december 19-én tartanak majd nagy tüntetést, aznap szavaznak ugyanis a parlamentben a törvényről - ha pedig mégis elbukna a törvény, ami szerinte a háromszáz kormánypárti módosító fényében nem elképzelhetetlen, bár csoda lenne, akkor örömünneppé alakul a rendezvény.

Válságtanácsot!

Az esemény végén jött az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport hét pontjának aláírása, amivel visszakanyarodtunk Matolcsy lemondatásához is, és amin szintén meglátszott, hogy nem volt olyan sok idő végiggondolni - többek között azt követelik, hogy a kormány adja át a gazdaságpolitika irányítását egy szakértőkből álló válságtanácsnak. Ez pedig még csak nem is a legmeredekebb ötlet. Azt a követelést, hogy  “Követeljük, hogy a gazdasági válsághelyzet rendeződéséig az országgyűlés ne fogadjon el semmilyen a politikai / társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt”, akár maga Matolcsy György is fogalmazhatta volna.