A szülők kétharmada nem akarja, hogy gyereke romával barátkozzon

2011.12.05. 07:33 Módosítva: 2011.12.05. 07:39

Kétharmados többségben vannak azok, akik nem fogadnák el, hogy gyermekük roma gyerekkel barátkozzon - idézi a Tárki Társadalomkutatási Intézet kutatási eredményét a Népszabadság hétfői száma. Ebben a kérdésben nincs jelentős különbség a pártszimpatizánsok között: a jobbikosok a legelutasítóbbak, de még az LMP-seknél is csak 35 százalék az elfogadók aránya, az úgynevezett Bogardus-féle szociálistávolság-skálán. A felmérésen a vizsgált személynek arra kell választ adnia, milyen interakciós-kommunikációs közösséget vállalna egy más nemzetiségű, etnikumú, bőrszínű stb. személlyel.

A lakosság 63 százaléka genetikai meghatározottságnak véli a romák bűnözési „hajlamát” a Tárki szerint. Az arány az LMP-sek körében a legalacsonyabb, de még náluk is 49 százalékos, a fideszesek 60, a szocialisták 61 százaléka is így gondolja, azaz az MSZP-szimpatizánsok hajszálnyival bár, de előítéletesebbek a fideszeseknél.

A nemzetközi radikalizmusindexen a vizsgált 33, többségében uniós ország között Magyarország az ötödik helyen áll, a (negatív) listavezető Törökország, az utolsó (azaz a legkevésbé radikális) ország Izland.