Mindenki az Azori-szigeteken viccelődik

2011.12.05. 12:49

A parlament hétfőn dönthet a hitelesek lakásainak állami felvásárlásáról és hat másik törvényről is. Hétfő éjszaka tárgyalhatják az MSZP bűneit és a rendkívüli helyzetben kivethető különadókat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Országgyűlési határozatban követelné a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállítását az MSZP, jelentette be a pártelnök-frakcióvezető, Mesterházy Attila az ülés előtti sajtótájékoztatóján. A szocialisták értékelése szerint Magyarország a csőd szélére kerülhet, ha változatlan lesz a gazdaságpolitika. Követelik az alkotmánybírósági jogkörök és a költségvetési tanács visszaállítását, az országos érdekegyeztetés rendszerének visszaállítását, a magánnyugdíjpénztári tagok jogainak visszaállítását és a Tobin-adó bevezetését. Emellett a munkaadói járulékok 3 százalékos csökkentését és a progresszív SZJA visszaállítását is követelik.

  • A sort egy vagy két jobbikos interpelláció zárja. Bödecs Barna biztosan megkérdezheti, hogy kedvezmények megvonásával vagy drasztikus áremeléssel kívánja-e visszapótolni a kormány a helyi közösségi közlekedéstől elvont 40 milliárd forintot. Alapelvként csak hét interpelláció szokott elhangzani, de az elmúlt hetekben a nyolcadik interpelláló is felszólalhatott, ez ma Jámbor Nándor lehet, aki a tömeges kivándorlás elleni kormányzati lépésekről érdeklődik.

  • Negyedikként az elempés Scheiring Gábor gyökeres irányváltást kér számon a nemzetgazdasági miniszteren, szerinte ugyanis a kormány három csapást mér a vállalkozókra. Ezután két szocialista interpellálhat, Simon Gábor szerint a kormány mégis derűlátó, Tóth Csaba pedig kriptikus című felszólalásában 190 milliárd forint megtakarítást vél felfedezni.

  • Legnagyobb ellenzéki pártként a héten is az MSZP nyithatja az interpellációk sorát, a párt egyik új frakcióvezető-helyettese, Lukács Zoltán Pintér Sándor belügyminisztertől kérdezi majd, hogy "a magyar miniszterelnök valóban visszaél a polgárok segítőkészségével"? A második interpelláció címzettje is a belügyminiszter, a jobbikos Z. Kárpát Dániel arról kérdezi majd, hogy a külföldi elvárások vagy a devizahitelesek megsegítése a fontosabb a kormánynak. A kormánypárti öninterpelláció témája az olimpiai felkészülés.

  • Kormánypárti sikerpropagandával indul a hétfői ülés, a fideszes Kara Ákos napirend előtt számol be a kormány és a szakszervezetek megállapodásáról az új Munka Törvénykönyvéről. Másodikként a szocialista Józsa István "gesztusok és tanulságok" címen szólal fel, majd Vona Gábor beszél "a valódi nagykoalíciós együttműködésről, hogy utána az elempés Scheiring Gábor követelje a miniszterelnök lemondását a gazdaságpolitikai kudarcok miatt. A sort a kereszténydemokrata Lukács Tamás zárja nem kisebb közhellyel, mint hogy "ma lesz a holnap tegnapja".

  • Újra esélyt ad az ellenzéknek a Fidesz

    A múlt heti hektikus, a kormánypártok által obstrukciónak nevezett ellenzéki munkavégzéssel tarkított hét után újra maratoni, ötnapos ülésre készül a parlament, ahol a Fidesz előzékenyen újra megteremtette a botrány lehetőségét. Például azzal, hogy az alaptörvény posztambulumának, az átmeneti törvényeknek a vitáját kedd hajnalra ütemezték. Ez mondaná ki egyrészt az MSZP bűnösségét, másrészt azt, hogy a kormány különadóként hajthat be több százmilliárdot, ha az Európai Unió elmeszeli nemortodox gazdaságpolitikai intézkedéseit.